Az Országos Taxisszövetség is megszólalt a biciklisávbotrányról

2023.08.13. 16:38
A héten kisebb vihart kavart az Országos Mentőszolgálat posztja, amely szerint a Váci és az Üllői út kerékpársávjai mellé kihelyezett zöld karók miatt nehezebbé vált a mentőautók közlekedése. Most az Országos Taxisszövetség is megszólalt az ügyben.

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke szerint „ha a valódi szándéka a fővárosnak arra irányult, hogy jól elkülönítse a kerékpárosokat, rollereseket a közúti forgalmi sávok szűkítésével és úgy, hogy emellett minden egyéb jármű számára megakadályozza azok használatát, akkor ezt sikernek könyvelhetik el, de ezzel az intézkedéssel csak tovább fokozzák a közúti járműforgalmi dugók kialakulását”.

A Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy minél több forgalmi sávot alakítanak át, annál több és állandó lesz a dugó. Szerinte ez már most látható és tapasztalható Budapesten, amit persze nem mindenki fogad nagy ovációval. 

Mint megírtuk, az Országos Mentőszolgálat Budapest új biciklisávjairól tett közzé kritikus véleményt a közösségi oldalán. Szerintük a buszsávokból kialakított kerékpárutak túl keskenyek ahhoz, hogy a mentőautók biztonságosan haladjanak rajtuk, és az oszlopok helyenként még a parkolást is megnehezítik.

Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu reagált a bejegyzésre. Azt írta, hogy „korábban parkolósáv volt ott, ahol a mentők szerint bosszúságot okozó kerékpársáv húzódik”, és érdekes, hogy ez korábban a mentőket nem zavarta, valamint reméli, hogy nem politikai kampányról van szó.

Az Index kíváncsi volt arra, hogy pontosan milyen széles a biciklisáv, ezért arra kértük Balogh Samut, mérjük meg a szélességet az Üllői úti helyszínen, és magyarázza el, mit miért csináltak. A mérések eredményeképp az derült ki, hogy bár szűken, de elfér a bringaúton a mentőautó.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azonban azt mondta, hogy „szeretné a sajtón keresztüli üzengetést befejezni és átalakítani egy konstruktív, szakmai egyeztetéssé”. Ennek érdekében a mentőszolgálatot és a Budapest Közút képviselőit szeretnék egy asztalhoz ültetni.