Negyvenöt új traffipaxot helyeznek ki Budapesten

2023.08.14. 07:15
Karácsony Gergely főpolgármester drasztikusan csökkentené a halálos balesetek számát Budapesten. A főváros ezért negyvenöt új sebességmérőt bérel, és helyez ki már augusztusban.

A rendőrség a 24.hu-nak azt mondta, hogy a sebességmérők kihelyezését egyedileg bírálják el, a felmerülő igények jóváhagyásáról az ORFK a háttér-informatikai rendszer terhelhetőségét figyelembe véve dönt. A II. kerület saját erőből már korábban hét új sebességmérőt helyezett ki, a többi városrészben azonban nem zajlik ilyen beszerzés a rendőrség tudomása szerint.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a lapnak azt mondta, hogy 

első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt NEGYVENÖT sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe,

amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Technikai adottságnak számít egyrészt az, hogy jelenleg is használt olyan közúti konzolokra lehet felszerelni a kamerákat, amelyek azt elbírják, másfelől az, hogy az adott konzolon kell lennie a gyengeáramú betáplálási pontnak és olyan optikai hálózatnak, ami a kamera adatainak továbbítását biztonságosan lehetővé teszi.

Augusztusban kezdik a felszerelést

A főváros szerint a kamerák telepítési helyszíneinek előkészítése folyamatban van, az első kamerák felszerelése már augusztusban megtörténik.

A kamerák a rögzített adatokat automatikusan továbbítják a rendőrség részére. Gyorshajtás esetén a rendőrség bírságolhat, az ebből származó bevétel is a központi költségvetésbe folyik.

A főváros célja, hogy összesen száz kamerát és kétszáz edukációs sebességmérőt helyezzen ki.

A főváros közölte, hogy téves a korábban megjelent sajtóhír, amely szerint háromszáz sebességmérőt helyeznének ki Budapesten.