Az Átlátszó alapítója Soros György kivonulásáról: Nem ért minket felkészületlenül a hír

2023.08.14. 14:15

Ahogy arról az Index is beszámolt, szinte teljesen kivonulhatnak Európából a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations – OSF). Erről a múlt héten kaptak levelet azok a magyar szervezetek, amelyek az elmúlt években rendszeres támogatásban részesültek. 

Ha ez valóban megtörténik, az elég rosszul érintheti a hazai nyilvánosság egyes szereplőit is, hiszen a Soros-féle alapítvány különböző programokon keresztül több magyar médiumot is támogatott az elmúlt évtizedekben. 

Ilyen volt például az Átlátszó nevű oknyomozó portál, amelynek alapító-főszerkesztője, Bodoky Tamás az Index megkeresésére elárulta, hogy nem érte őket felkészületlenül a hír. Bodoky szerint az elmúlt években egyre többször lehetett hallani arról, hogy az OSF profilváltáson megy át, amelynek lehet olyan következménye, hogy végül kivonul Európából.

Ráadásul elmondása szerint előjelei is voltak a bejelentésnek, erre példának hozott egy olyan médiafinanszírozási programot, amely már egy éve megszűnt. 

Az Átlátszó alapító-főszerkesztője ugyanakkor hangsúlyozta azt is, bár az OSF 2012 óta rendszeresen támogatta az oknyomozó szerkesztőség munkáját, ugyanakkor a nagy nemzetközi donoroktól érkező források a költségvetésüknek mindössze 20-30 százalékát teszi ki, a fennmaradó összegeket a belföldi olvasóktól érkező adományokból és az 1 százalékos SZJA-felajánlásokból egészítik ki.  

Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy egyre nehezebb támogatást kérni az olvasóktól az egyre súlyosbodó válság és az infláció miatt. Míg 2011 óta évről-évre növekedett az olvasóktól érkező adományok összege, addig 2022-ben ez az összeg már kevesebb volt, mint egy évvel előtte, ez a tendencia pedig szerinte tovább fog folytatódni idén is. 

Bodoky szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok kivonulása hátrányosan fogja érinteni a hozzájuk hasonló médiumokat, ugyanakkor Európában a Soros-féle alapítványon kívül is vannak olyan szervezetek, amelyek hasonló támogatásokat nyújtanak a szerkesztőségeknek. Példaként említette a svéd Sigrid Rausing Trustot, amely szintén támogatja az Átlátszó munkáját.