Azonos neműek csókolóztak a Sziget reklámjában, fogyasztóvédelmi vizsgálat indult

2023.08.14. 17:02 Módosítva: 2023.08.14. 17:32
Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya hivatalból vizsgálatot indított az idei Sziget fesztivál promóvideója miatt – tudatta a Magyar Nemzet. A problémát az jelentette, hogy az egyperces videóban szerintük azonos nemű emberek csókolóznak.

A Sziget fesztivál – aminek a mottója, hogy a „The island of freedom” vagyis a szabadság szigete –  promóvideója YouTube-hirdetésként jelent meg a világhálón. A videó legelső másodperceiben egy csókolózó pár látszik. 

Mindez nem tetszett egy nemzeti jogvédő szervezetnek. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) először közérdekű bejelentést tett a a YouTube szolgáltatója, a Google Ireland ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Szerintük a problémát az jelenti, hogy

a homoszexualitást népszerűsíti ez a csók. 

A nemzeti jogvédők úgy vélik, hogy fizetett YouTube-hirdetésként is megjelenik a promóvideó, amivel még sértik a YouTube fizetett hirdetésekre vonatkozó szabályzatát is.

Az augusztus 10-én tett bejelentésre válaszul a Sára Botond fideszes politikus által vezetett budapesti kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya közölte: a hatóság hivatalból már vizsgálatot indított, az eljárás megindítására pedig a bizonyítékok rendelkezésre állása esetén kerül majd sor.

A Sziget így reagált rá

A kérdéses videót már pár nappal ezelőtt is szóvá tették kormánypárti politikusok, köztük Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár is. Ő úgy vélte, hogy „sikerült egy reklámmal mindenkit megsérteni: a homoszexuálisokból marketingeszközt faragni, a konzervatívokat provokálni”.

Az NJSZ azzal érvelt, hogy a promóvideó egyértelműen sérti a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8. § (1a) bekezdése szerinti reklámtilalmat, amely miatt bírság kiszabását tartják indokolnak. Demeter Áron, az Amnesty International jogásza viszont úgy vélekedett ezzel kapcsolatban korábban, hogy jogi szempontból a Sziget reklámszpotjai minden próbát kiállnak.

Mivel ezek a kisfilmek kizárólag a közösségi médiában jelentek meg, nem vonatkozik rájuk az idézett törvény, amely a lineáris média – jelesül a televíziók – számára írt elő szabályokat 

– jelentette ki a Blikknek a jogász. Hozzátette azt is, hogy a tévés vetítés esetén sem lenne törvénysértő a videó, ugyanis a felvétel nem ábrázolja öncélúan a homoszexualitást, a rövid, másodpercnyi hosszú megjelenés nem lényegi eleme a tartalomnak, és nem ajánlja követendő példaként ezt az életvitelt.

A Sziget Fesztivál menedzsmentje az üggyel kapcsolatban korábban úgy reagált: a Sziget reklámfilmje nem a lineáris média számára készült, semmilyen tv-ben nem jelent meg, csak a közösségi médiában, és ott a 18 éven felüli korosztályra célozva tették közzé a hirdetést.