18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kőszeg Ferenc lemondott a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöki címéről

2023.08.15. 21:05 Módosítva: 2023.08.15. 21:05
Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem kell feltétlenül a büntetőjog szigorát elővenni olyan eseteknél, amikor felnőtt és gyermek szexuális kapcsolatáról van szó. A Magyar Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak nevezte Kőszeg kijelentéseit. A szervezet alapítója reagált a Helsinki Bizottság elhatárolódására.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Magyar Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak tartja azokat a kijelentéseket, amelyeket Kőszeg Ferenc, a szervezet alapítója tett a pedofíliával kapcsolatban a Partizánnak adott életútinterjújában. A szervezet azt írta, hogy „Kőszeg Ferenc válaszai szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és a belső szabályzatainkkal is”.

Annak ellenére, hogy Kőszeg Ferenc az egyik alapítójuk, sőt a szervezet elnöke volt, már „közel húsz éve nem képviseli a Magyar Helsinki Bizottságot, nem nyilatkozik a szervezet nevében” – emlékeztetett a Bizottság.

Kőszeg Ferenc lemondott az alapító elnöki címről

Kőszeg Ferenc lemondásáról szóló közleményét Hargitai Miklós, a MÚOSZ volt elnöke kommentelte a Helsinki Bizottság állásfoglalása alá. 

Az SZDSZ alapítója azt írta, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nyilatkozatának megjelenése után semmiféle személyes megbeszélésre nem tart igényt.

Nyugdíjba menetelemkor a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységemet a bizottság alapító elnöke kitüntető címmel jutalmazta. A nyilatkozat megjelenése után erre a címre nem tartok többé igényt. Alapító elnöki címemről ezennel lemondok. A Magyar Helsinki Bizottságban végzett munkámra továbbra is jó szívvel emlékszem vissza, és a Bizottságban végzett munka során kialakult baráti kapcsolatok emlékét megőrzöm

– fogalmazott Kőszeg Ferenc, aki szerint az  Orbán-kormány gyermekvédelmi intézkedései éppen úgy a szexuális másság elleni gyűlöletkampány céljait szolgálják, ahogy a migráció elleni uszításnak is az volt a célja, hogy Magyarország kibújjon a menekültek védelmének nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettsége alól.

Kőszeg a Helsinki Bizottság elhatárolódó nyilatkozatát szerencsétlen gesztusnak tartja, amelynek szelleme és stílusa a szervezettől mindig idegen volt.

„Amit a Partizán interjújában mondtam, azt lehet vitatni, bírálni, azt azonban senki sem gondolhatja, hogy a véleményem a Magyar Helsinki Bizottság álláspontját fejezi ki, hiszen a Bizottság munkájában már tizenhat éve nem veszek részt. A nyilatkozatot nem tudom másképp látni, mint alázatos és ráadásul fölösleges hajlongásnak a Fidesz-szellemiség előtt. Nyelvünk keményebb kifejezést is ismer az efféle gesztusok megnevezésére, ezt azonban nem akarom leírni. Úgy vélem, mindenki tudja, mire gondolhattam”  – fogalmazott Kőszeg Ferenc.