Kőszeg Ferenc: A pedofília nagyon súlyos bűncselekmény, amelynek szigorú büntetését helyeslem

2023.08.16. 20:24
Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója a Partizánnak adott interjút, ami a hétfői publikálás óta nagy port kavart. A beszélgetés egy részében a pedofíliáról volt szó, amelyről Gulyás Márton, a Partizán főszerkesztője hosszasan kérdezte az interjúalanyát. Kőszeg itt többek szerint megkérdőjelezhető kijelentéseket tett, bár sokan Gulyást is vádolják, miszerint túl agresszív és rámenős volt a 84 éves volt politikussal szemben. Kőszeg most újra nyilatkozott.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója a Partizánnak adott interjút, ahol olyan kijelentések hangzottak el a volt politikustól a pedofíliáról, melyek többek szerint is megkérdőjelezhetők voltak.

Most a Népszava kereste meg Kőszeget, és megkérdezték tőle, mondott-e olyat az interjúban, amelyet ma már másképpen fogalmazna meg.

Elég világosan arról beszéltem, hogy óvatosan kell kezelni a pedofíliának nevezett esetek egy részét. Szó sincs arról, hogy megbocsátó lennék az erőszakkal vagy a hatalmi helyzettel való visszaélésekkel szemben. Sőt: azt mondom, hogy ezek nagyon súlyos bűncselekmények, amelyek szigorú büntetését helyeslem. Az esetek egy részében azonban nagyon komplex viszonyról van szó, mikor is a hatósági beavatkozás és a nyilvánosság az áldozatnak többet árthat, mint amennyit használ.

– mondta Kőszeg.

A Népszava a másik felet, Gulyás Mártont is szerette volna megkérdezni, csinálna-e valamit másképp, ám a Partizán főszerkesztője nem kívánt nyilatkozni.

A Magyar Helsinki Bizottság az interjú után elhatárolódott Kőszegtől. Közleményükben azt írták, hogy elfogadhatatlannak tartják azokat a kijelentéseket, amelyeket a pedofíliával kapcsolatban tett, ezek ugyanis „szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és belső szabályzatainkkal is”.

Kőszeg Ferenc mindezek után lemondott a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöki címéről.

A nyilatkozatot nem tudom másképp látni, mint alázatos és ráadásul fölösleges hajlongásnak a Fidesz-szellemiség előtt

– mondta Kőszeg a Népszavának.

Az újság Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság egyik társelnökét is megkereste, de mint írják, ő sem kívánt nyilatkozni.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”