Itt a kormány legújabb terve a magyar egészségüggyel

2023.08.17. 11:40
A Belügyminisztérium honlapján publikáltak egy rendelettervezetet arról, hogy miként alakítanák át a háziorvosi körzetek működését.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerdán jelent meg a minisztériumi honlapon. A Napi.hu szerint a miniszteri rendelet

elsősorban a háziorvosi körzetek átszervezésének mikéntjét írná elő.

A rendelet a háziorvosi rendszer átalakításáról szóló törvény kereteit teremtené meg, amellyel azt biztosítanák, hogy sehol se maradjon betöltetlen a háziorvosi tisztség. A dokumentum szerint ha az alapellátási körzet tartósan (hat hónapot meghaladóan) betöltetlen, akkor beépíthetnék a szomszédos körzetbe/körzetekbe.

Az önkormányzat és a háziorvos ilyen esetben 30 napot kapnának arra, hogy az új körzethatárok alapján módosítsák a szerződésüket. A Belügyminisztérium augusztus 24-ig várja a véleményeket a rendelettervezethez.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a minap egy interjúban beszélt arról, hogy miként akarják átalakítani a háziorvosi rendszert. Szerinte az a probléma, hogy a mostani struktúra a 80-as, 90-es években alakult ki, és a rendszerváltás után az önkormányzatokhoz került a feladat, amelyek saját körzetet akartak kialakítani, azonban ez szerinte nem működőképes. Az interjúban még arra is kitért: szerinte „luxus, hogy 150-200 főre tartanak fent egy praxist”, és hogy a fiatalok ilyen körülmények mellett nem fognak elmenni praktizálni.