Másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, majd visszavonták

2023.08.19. 10:14 Módosítva: 2023.08.19. 10:14
Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához,

összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. 

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25–35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45–50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60–80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye – írta a  meteorológiai szolgálat, amely már korábban is riasztást adott ki az ország különböző területeire.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Visszavonták, de az elsőfokú riasztás marad

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időközben visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat. Elsőfokú (citromsárga) riasztás az ország középső részén továbbra is érvényben van