Rengeteg egészségügyi dolgozó kimaradt a béremelésből

2023.08.19. 06:26
A háziorvosi asszisztensek béremelése körül is zűr van. A háziorvosoknak többletkiadást jelenthet az asszisztensek béremelése.

Takács Péter egészségügyi államtitkár közösségi oldalán jelentette be, hogy a háziorvosi és fogászati asszisztensek sem maradnak ki az egészségügyi szakdolgozóknak júliustól járó tizennyolc százalékos béremelésből. Az erről szóló jogszabálytervezet két napja jelent meg.

A tervezet szerint praxistámogatást kapnak a háziorvosok. Az egészségügyi államtitkár szerint az állam fedezi a háziorvosi asszisztensek számára az említett béremelést. 

Akárhogy is számoltuk, egyszerűen nem jön ki a matek. A háziorvosi asszisztensek mindenképpen kevesebbet fognak kapni, mint a szakellátásban dolgozó kollegáik

– mondta az RTL-nek egy zuglói háziorvos, aki elmondta, hogy az asszisztensek fizetése két részből, az alapbérből és bérkompenzációból áll. Az emelést pedig nem a teljes összeg, hanem a kiegészítés után fogják kapni. 

Az orvos szerint több száz háziorvosnak többletkiadást jelenthet a praxistámogatás, mert a nagyobb bevétel miatt már nem mentesülnek az iparűzési adó alól.

A háziorvosoknak évente négyszázezer forintot kell befizetniük az önkormányzatoknak. A háziorvosok ezért azt kérik, hogy célzott bértámogatásként kapják meg a béremelésre szánt összeget.

Az egészségügyi szakdolgozói szerint sokan nem kapnak fizetésemelést 

A kamara arra hívta fel a figyelmet, hogy a bértáblában nem szerepelnek az egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkező háziorvosi asszisztensek. Így béremelést sem kapnak annyit, mint a középiskolai végzettségű társaik. 30-40 ezer forinttal kevesebb emelést kapnak.

Emelett közel 3 ezer otthonápolásban dolgozó ápoló és gyógytornász maradt ki az újabb bérkompenzációról szóló rendelettervezetből.

A belügyminisztérium szerint ők azért maradtak ki, mert nem tartoznak az ágazati előmeneteli szabályok alá.

Lakosságarányosan nagyon kevés az orvos

A becslések szerint az Európai Unióban (EU) 1,82 millió orvos praktizál. A százezer lakosra jutó orvosok száma pedig Magyarországon az egyik legalacsonyabb.

Az Eurostat adatai szerint a legtöbb gyakorló orvos a legnagyobb uniós országokban praktizált:

  • Németországban 377 ezer – ez az unióban praktizáló orvosok 21 százalékának felel meg –,
  • Olaszországban 243 ezer,
  • Franciaországban 216 ezer,
  • és Spanyolország 213 ezer orvos dolgozik.

Az uniós országok közül Görögországban (629,2) és Portugáliában (562,0) volt a legmagasabb a 100 ezer lakosra jutó aktív orvosok száma, a két mediterrán országot Ausztria (540,9) követi.

A LEGALACSONYABB ARÁNYT FRANCIAORSZÁGBAN (318,3), BELGIUMBAN (324,8) ÉS MAGYARORSZÁGON (329,8) REGISZTRÁLTÁK.

A 2021-es adatok szerint az EU-ban 611 ezer fizioterapeuta dolgozik. Százezer lakosra vetítve ez átlagosan 136,7 fizioterapeutát jelent.

A legtöbb fizioterapeuta százezer lakosra Németországban, Belgiumban és Romániában jut.