A Momentum szégyennek tartja, hogy Orbán Viktor Erdogant látja vendégül a legnagyobb nemzeti ünnepünkön

2023.08.20. 10:46
A Momentum nemtetszésének adott hangot a török államfő magyarországi látogatásával kapcsolatban. „150 évig küzdöttünk a török elnyomás ellen, államalapításunk ünnepén Orbán Viktor mégis Erdogant látja vendégül” – kifogásolja az ellenzéki párt. A török államfő régóta áll a magyar ellenzék célkeresztjében.

Szégyenletesnek tartja a Momentum, hogy augusztus 20-án, az államalapításunk ünnepén a török államfő látogat Magyarországra. Az ellenzéki párt által diktátornak nevezett politikus érkezésével kapcsolatban egy nagy méretű molinót feszített ki a Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút felett, amelyre azt írták:

150 évig küzdöttünk a török elnyomás ellen, most Orbán Viktor mégis Erdogant látja vendégül a legnagyobb nemzeti ünnepünkön. Szégyen!

A Momentum a közösségi oldalán is megjelentetett tiltakozó felirat értelmezéseként azt is megjegyzi, hogy:

Több mint ezer évvel ezelőtt Szent István úgy döntött, hogy Európához fog tartozni Magyarország. Orbán Viktor dörgölőzhet keleti diktátorokhoz, hazánk helye akkor is az európai közösségben és értékrendszerben van – és lesz is.

Az ellenzéki pártok régóta nem nézik jó szemmel Orbán Viktor és Erdogan kapcsolatát

Az ellenzéki pártok szemét régóta csípi az autokratikus eszközöket alkalmazó török vezető. 2018-ban a Párbeszéd ugyancsak diktátort kiáltva, a Parlament egyik ablakából lógatott ki molinót, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan mellett Putyin arcképét is feltüntették. 

Amint arról az Index is beszámolt, Törökország hosszú ideig megakadályozta, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz, mondván, Stockholm túlságosan engedékeny volt a kurd fegyveresekkel és más csoportokkal szemben, amit Ankara biztonsági fenyegetésnek tekint. Hogy a skandináv ország felvételét akadályozó Törökország ne egyedüliként jelenjen meg a porondon, Magyarország is késleltette a tagságot lehetővé tevő jogszabály-változtatás ratifikálását. A külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt Tusnádfürdőn elismerte a magyar–török együttműködés tényét, az ugyancsak fideszes Kocsis Máté azonban a hátráltatást azzal indokolta, hogy a svédek nem tesznek gesztusokat azért, hogy a Magyarországhoz fűződő kapcsolataik javuljanak. 

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 11-én hívta meg a török államfőt munkalátogatásra Budapestre. A csúcstalálkozót a Karmelita kolostorban tartják, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi, ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. A felek itt készítik elő a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten.