Botrány a magyar külügy sajtótájékoztatóján, szexista megjegyzés hangzott el

2023.08.20. 10:30
Egy illetlen kifejezés hangzott el a magyar külügyminisztérium egyik munkatársára szombaton, a magyar–üzbég közös sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatót Üzbegisztánban tartották, Szijjártó Péter többek közt arról beszélt, hogy közvetlen légi járattal lehet majd utazni Budapest és az üzbég főváros, Taskent közt.

Az eseményen azonban elhangzottak ennél cifrább dolgok is. A sajtótájékoztatót a külügyminisztérium konferansziéja nyitotta meg, akiről gusztustalan stílusban beszéltek, ugyanis a videóban egy férfihang azt mondta rá, miközben beszélt: 

De megba**nám. Ba**ottul.

A Telex szerint mindez több órán keresztül hallható volt a sajtótájékoztatóról készült, élő Facebook-videón, és csak utólag, a videó publikálása után vágták le a hanganyagról ezt a részt (erre a Facebookon van lehetőség). A portál lementette az erről készült részletet.

Hogy ki tette ezt a megjegyzést, azt nem tudni. A külügyminisztérium is csak az után figyelt fel az illetlen szavakra, hogy a Facebookon a kommentelők észrevették és szóvá tették ezt.

A Telex megkérdezte minderről a külügyminisztériumot is, mire Paczolay Máté szóvivőtől egy meglehetősen kemény választ kaptak: „Az önök kollegái, a sajtótájékoztatóra meghívott sajtómunkások beszéltek egymás között bunkóságokat. Hogy ezt miért tették, őket kérdezzék”, bár a portálnak nem volt kollégája a helyszínen. Valószínűsíthető, hogy a sajtótájékoztatón csak pár médiumnak volt jelen munkatársa (az Index nem tartozott közéjük). 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.