Börtönbe kerülhet Bige László

2023.08.21. 19:49
Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta Bige László vesztegetési ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet. A bíróság pár hónapja nem jogerősen felmentette a műtrágyával kereskedő milliárdost, a döntéssel azonban az ügyészség nem ért egyet.

„A minősített vesztegetés bűntette miatt a Bige László ellen folyamatban lévő bűnügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség fellebbezést jelentett be a felmentő ítélet vonatkozásában” – közölte a Magyar Nemzettel a vádhatóság.

A lap beszámolója szerint a műtrágyával kereskedő milliárdost 135 millió forintos korrupcióval vádolja a főügyészség. A vádirat szerint Bige László 2009-ben üzleti kapcsolatba került az egyik cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével, akinek felajánlotta, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja Bigének. Az ügyészség szerint a készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010. januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió forintot a milliárdos meg is kapta. A bíróság azonban áprilisban nem jogerősen, bizonyítottság hiányában felmentette Bige Lászlót.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, és azt indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, továbbá szabjon ki ezért vele szemben letöltendő börtönbüntetést.

A fellebbezésről a végső döntést a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fogja meghozni, a lap információi szerint azonban az ezzel kapcsolatos indítványukat még nem nyújtották be az illetékes bírósághoz.

Mint megírtuk, Bige László műtrágyával kereskedő milliárdost korábban azzal gyanúsították, hogy több mint 800 millió forint kenőpénzt fogadott el, miközben majdnem kétmilliárd forinttal károsította meg a saját cégét.