Több mint 1300 embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből

2023.08.21. 10:01
Továbbra is sorra szabadulnak ki a magyar börtönökből a külföldi embercsempészek – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) által a 24.hu-nak megküldött adatokból. Az is kiderült, hogy hat személyt kellett a reintegrációs őrizetet követően újra börtönbe zárni.

Korábban beszámoltunk róla, hogy már több mint 700 elítélt embercsempészt utasítottak ki Magyarországról. Ez úgy történt, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a külföldi embercsempészek reintegrációs őrizetbe helyezését, majd ezután 72 órájuk volt az elítélteknek, hogy elhagyják Magyarország területét.

Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg. Azonban most kiderült, hogy folyamatosan engedik ki az embercsempészeket a magyar börtönökből.

Augusztus 4-éig már 1385 külföldi állampolgárságú, embercsempészetért jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartottat bocsátottak reintegrációs őrizetre.

Mint ismeretes, ha az elkövető a 72 órán belül nem hagyja el az ország területét, úgy a rendőrség elfogja, majd a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetben állítják elő. Ilyenkor a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt ilyenkor feltételes szabadságra sem bocsájtható már – írja a 24.hu.

Mint kiderült, a reintegrációs őrizet szabályainak megszegéséért hat embert kísértek vissza bv. intézetbe.

Ebből három nem hagyta el az országot 72 órán belül, egy személy bűncselekményt követett el, amiért előállították. Két személynél pedig közúti ellenőrzés, valamint határátlépés során derült ki, hogy nem hagyták el az országot a megfelelő időn belül.