Erre nem voltunk felkészülve: Szabó Tímea egy szörfdeszkával, Jávor Benedek félmeztelenül gerillastrandol

2023.08.21. 13:33
Nem csak azért mentek, hogy strandoljanak, ennél egy lényegesen nagyobb küldetésre szánták el magukat a Párbeszéd politikusai hétfő délben, amikor élő adásban szabadították fel a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Balalandet.

Hétfő délelőtt Szántódról jelentkeztek a Párbeszéd – Zöldek politikusai, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a Balaton-parti beruházásokkal szemben.

Jávor Benedek, a párt európai parlamenti listavezetője kiemelte: a jogszabályok szerint a tó partját teljes hosszában bejárhatóvá kellene tenni, de ez ma már rég nem érvényes, az elmúlt években pedig különösen felgyorsult a folyamat, melynek eredményeként

„félig-meddig illegálisan privatizálják” a Balatont.

Úgy véli, ennek ékes példája a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Balaland, ahol egyébként, mint megírtuk, nemrég a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel egy újabb bababoltot is nyitott.

„Kvázi magánterületként hasznosítják ezt a területet, noha a településrendezési terv ezt tiltja, és előírja a hozzáférhetőség biztosítását” – mutatott rá.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a Balatont csak egy kis keskeny úton lehet megközelíteni, és kis híján a vízbe is be kell sétálni ahhoz, hogy valaki a kerítésen átjusson.

Ehhez a projekthez 7 milliárd forint állami támogatás is érkezett, ennyi pénzért igazán odaadhatnák a strandot az embereknek

– fogalmazott.

A lezárás ellenére az ellenzéki politikusoknak nagy szerencséje volt, hétfő délben ugyanis nyitva volt a Balaland ajtaja, így könnyedén bejuthattak a partra, ám úgy vélik: egy átlag fürdőző – aki nem feltétlenül van tisztában az aktuális jogszabályokkal – simán azt hiheti, hogy magánterületen jár.

Tordai Bence – közvetlenül azután, hogy ledobott a partra egy strandlabdát, majd levette a pólóját – elárulta azt is: a „gerillastrandoláson” túl azért mentek a helyszínre, hogy felszabadítsák a területet, ezért Jávor Benedek egy láncot és egy lakatot is hozott magával, végül a kaput sikerült nyitott állapotban rögzíteni.

Ez egy szimbolikus gesztus, ami felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon be kell tartani a törvényeket, még akkor is, ha azt az ember haverjai hozzák

– jegyezte meg.

Vitába keveredtek az üzemeltetővel

Azt, hogy pontosan meddig maradhatnak a strandon a Párbeszéd politikusai, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy az akció során vitába keveredtek az üzemeltetővel, majd a szántódi polgármestertől azt a tájékoztatást kapták, hogy a „közforgalom számára megnyitott magánterületről” van szó, ami azt jelenti, hogy a területre be lehet menni, de fürdeni nem szabad.

A Párbeszéd – Zöldek politikusai és aktivistái nonszensznek tartják ezt az érvelést, és mindenkit arra biztatnak, hogy – velük együtt – nyugodtan fürödjenek a Balatonban, hiszen „a Balaton mindenkié”.