Ungár Péter: A Momentum blődsége az egész ellenzéki politika hitelét veszélyezteti

2023.08.21. 14:36
A Momentum kifogásolta, hogy Orbán Viktor az államalapítás ünnepén Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadta. Ungár Péter, az LMP társelnöke erre reagálva blődségről és az ellenzéki politika hitelének veszélyeztetéséről beszélt.

„150 évig küzdöttünk a török elnyomás ellen, Orbán a legnagyobb nemzeti ünnepünkre hívta meg Erdogant. Szégyen!” – a Momentum Mozgalom ezzel a plakáttal készült Recep Rayyip Erdogan török elnök augusztus 20-i budapesti látogatására.

Ungár Péter, az LMP társelnöke nem hagyta szó nélkül a plakátot, Facebook-posztjában hangsúlyozta: „Magyarország nemzeti érdeke az, hogy jó szövetségesi viszonyunk legyen a nyugati országokkal, és minél erősebb és egységesebb szövetség az EU és a NATO, annál erősebb Magyarország. Sokszor kritizáltuk a kormányt az ezzel ellentétes lépesei miatt. Legutoljára a kormány Finnország NATO-csatlakozásánál tanúsított teljesen értelmetlen és semmilyen tényleges előnnyel nem járó időhúzását tartottuk butaságnak”.

Ungár Péter ezután a Momentumot kritizálta:

Mégis az, hogy a Momentum Mozgalom szerint nem szabad augusztus 20-án fogadni Törökország frissen megválasztott elnökét, mert 150 évig ottomán megszállás alatt éltünk, olyan blődség, amely az egész ellenzéki politika hitelét veszélyezteti. Viccesen megjegyezhetném, javaslom, hogy ne legyenek elnöki szintű találkozók Olaszországgal Isonzó miatt, de ennél szomorúbb a helyzet. Azok a kritikák, amelyeket a többi ellenzéki párt fogalmazott meg, mely szerint Erdogan elnök olyan emberjogi helyzetet teremtett Törökországban, amely miatt nem szabadna fogadni, eggyel érthetőbb álláspont, mégis véleményem szerint teljesen figyelmen kívül hagyja azt, ahogy a világ működik.

Az LMP-s politikus rámutatott: Törökország „rettentő fontos” ország, szövetségesünk a NATO-ban, és mindenki folytat Ankarával magas szintű diplomáciai kapcsolatokat, Erdogant Olaf Scholz német kancellár is fogadja.

„Nem baj, ha valakik a Nyugatot másolják, csak akkor nem ártana a nyugati híreket elolvasni. Magyarország jobb ellenzéket érdemel, a »két láb jó, négy láb rossz« kinyilatkoztatások senkinek sem segítenek” – vélekedett Ungár Péter.

A zöld párt társelnökének posztja alatti kommentben Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke megjegyezte: „Péter, úgy érzem, szinte már csak velünk foglalkozol. Van ennek egyszerűbb módja is”, majd linkelte, hogy hol lehet jelentkezni momentumos tagnak.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az első csörte a Momentum és az LMP között, a legutóbbiról itt számoltunk be.