A nemzetközi jogász szerint a török elnök testőrsége indokolatlanul támadt rá Bán Tamásra

2023.08.22. 08:11
A TEK embereinek kellett megmentenie a férfit, aki bemutatott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint az államfő testőrei aránytalanul és indok nélkül léptek fel Bán Tamással szemben, aki nem hagyja annyiban a történteket.

Annak ellenére, hogy nincsenek komoly, látható sérülései, Recep Tayyip Erdogan testőrei tudták, hova kell ütni – mondta a férfi, akit vasárnap a török elnök emberei vertek meg közvetlenül azután, hogy bemutatott neki

Bán Tamás arról is beszélt, hogy nem hagyja annyiban a történteket, ha a magyar rendőrök – akik azt ígérték neki, hogy az ügyben megkeresik – nem jelentkeznek, akkor feljelentést tesz.

A testőrségnek ehhez nem volt joga

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint a külföldi államfőket kísérő biztonsági szolgálat hasonló esetekkel nem szokott foglalkozni. „Ilyen gyakorlat nincs is” – tette hozzá az RTL-nek. 

A szakértő azt mondta, ilyen helyzetben a testőrségnek nincs jogosultsága eljárni. 

Feladatuk a védelem, és a támadás elhárítása. A testőrségnek arányosan kell eljárnia.

A török államfő nem volt életveszélyben, ha jól értesültem, semmiféle veszélybe nem került. Ennek megfelelően semmilyen intézkedés nem volt indokolt. Ennek a feltételei nem álltak fenn, tehát ez nem volt jogszerű

– mondta Lattmann Tamás. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport