Az Átrium menedzsere elmondta, miért kell bezárniuk a színházat

2023.08.23. 16:13
A színház hétfőn jelentette be, nem volt elég a tavalyi közönségi kiállás, így befejezik működésüket. Az Átrium menedzsere elmondta, hogy miért kellett meghozniuk a döntést.

Az Átrium színház sorsával több cikkben is foglalkoztunk. Az intézmény már évek óta küzd a fennmaradásáért, és most meg kellett hozniuk a döntést.

Zsedényi Balázs, az Átrium színház menedzsere elmondta, hogy miért.

Egy akkora méretű színház működéséhez, mint az Átrium, éves szinten 600–800 millió forintos, jegybevételen felüli állami támogatás szükséges. Ez az Átrium esetében nulla

– nyilatkozta az ATV-nek.

A menedzser azt is elmondta, a színház éves jegybevétele 300–500 millió forint között szokott alakulni, de ezen felüli támogatásra is szükségük van. A jegyáraknak csupán a fele marad a színháznál, mivel a 27 százalékos áfa egynegyedét az államnak, egy ugyanekkora részt pedig a különböző jogdíjakra költenek.

Zsedényi hozzátette, ahhoz, hogy meg tudják óvni dolgozóik fizikai és mentális egészségét is, további 200 millió forintra lenne szüksége a színháznak. Ugyanis amíg más, hasonló kapacitású színházaknál 70–90 alkalmazott dolgozik, addig az Átriumnál mindössze 25. Kiemelte 

Senkitől nem várható el, hogy hosszú távon három ember munkáját végezze, elfáradtak a dolgozók.

Hozzátette, hogy azért is találták a színház bezárását a legjobb megoldásnak, mert nem látták annak realitását, hogy lenne támogatójuk ekkora büdzsére. Szeretnének színházat csinálni, de ennek módját a következő egy év dönti majd el.

Döbbent csend fogadta a döntést

Az ATV műsorában arról is beszélt a menedzser, hogy először döbbent csend fogadta a döntést, utána mindenki azt mondta: benne volt a levegőben, jó döntésnek tartják, és együtt csinálják végig ezt a búcsúévadot. Csodákban mindig bíznak, de a mecénásprogramjukat megszüntetik szeptember elsejétől – jegyezte meg.