Még tanteremből sincs elég a gyömrői általános iskolában

2023.08.24. 06:25
Hamarosan indul a tanév, de a a gyömrői Fekete István Általános Iskola két új osztályának egyelőre még tanterme sincs. A szülők évek óta harcolnak az iskola felújításáért, de belefáradtak a küzdelembe. A tankerület konténereket ígért, de ezek nem tudni, mikor fognak megérkezni.

A közétkeztetés drágulása és az iskolai tanszerek árának emelkedése – csak néhány olyan probléma, amivel a szülőknek szembe kell nézniük tanévkezdéskor. A gyömrői Fekete István Általános Iskolába járó diákok és szülők még nehezebb helyzetben vannak. Az iskola ugyanis omladozik, segítséget pedig nem kapnak. A falakat jelenleg is önkéntes szülők festik – írja az atv.hu.

A küzdelem sok évvel ezelőtt akkor kezdődött, amikor egy jókora rész szakadt le az egyik tanterem plafonjából. Új épületet ígértek az intézménynek, de azt a rossz gazdasági helyzetre és a háborúra hivatkozva visszavonták. 

Azzal hitegettek, hogy majd tavasszal, majd ősszel, majd megint tavasszal, és közben ugye az épület állaga folyamatosan romlik, az alsó, illetve a felső épület. Sokkal-sokkal több gyerek jár ide, mint a megengedett, tehát most már minden osztály ilyen harminc közeli gyerekfővel indult

– mondta Siegl Tünde, az iskolai szülői munkaközösség elnöke.

Két konténer, mint osztályterem

Idén pluszosztályt kellett indítani az iskolában, Siegl Tünde szerint a megnövekedett létszám miatt a tankerület két konténert ígért a diákoknak, ezek azonban nem érkeztek meg időben. Legutóbb szeptember közepére ígérték őket. 

Az önkormányzatoknak nem feladatuk az általános iskolák fenntartása, ennek ellenére a helyi önkormányzat majdnem 100 millió forint értékben nyújtott segítséget a Monori Tankerületnek az épülethez.

Azokat a feladatokat, amiket az önkormányzat egy háromoldalú megállapodásban vállalt, azokat teljesítettük. Az egy másik kérdés, hogy a konténeriskola nem készült el, az egy másik kérdés, hogy a Fekete István Általános Iskola bontása nem kezdődött meg, sőt, ahogy mi tudjuk, új terveket kell készíteni, hiszen nincs meg a megfelelő anyagi forrás arra, hogy az eredeti tervek megvalósuljanak

– részletezte Hauser Antal, a Gyömrői Önkormányzat kommunikációs vezetője. Jövő pénteken elindul a tanév.

Indul a tanév, jönnek a demonstrációk

„Érted megyünk! – Demokrácia Napi Tüntetés címmel” készül tüntetésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Civil Bázis és az Egységes Diákfront.

Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeptember elsején rendkívüli osztálytalálkozót tartanak a Kossuth téren, amit az őszi tüntetéssorozatuk nyitóeseményének tartanak. A legnagyobb tüntetést, amelyet hídfoglalással is egybekötnek, szeptember 15-én tartják.

TARNAI KATALIN A PDSZ NEVÉBEN ELMONDTA, HOGY A SZEPTEMBER 1-JEI TÜNTETÉS CSAK FELKÉSZÍTŐ DEMONSTRÁCIÓ LESZ, MINDENNAP AKCIÓZNAK AZ OKTATÁS ÜGYÉÉRT.

Az Egységes Diákfront tájékoztatása szerint már az egész országban jelen van szervezetük. Bejelentették, hogy több városban is találkozókat és fórumokat tartanak. Az első találkozó Szegeden lesz, amit további fórumok követnek a vidéki nagyvárosokban.

Szeptember 15-én egy nagyon nagy tüntetésre készülünk. Mindenkiért kiállunk. A Margit híd budai hídfőtől indulva a Kossuth térre megyünk, ez az Országos Közös Akarat kezdeményezése, amelynek célja, hogy a civilek minél több problémáját és az oktatás ügyét is becsatornázzuk, és kiálljunk egymásért

– mondta Perlaki Borsos Noel.

A szeptember 15-i demonstráció Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.