Egyre több a közúti veszélyeztetés, szakértők pszichológiai vizsgához kötnék a jogosítványt

2023.08.27. 18:51
Három év alatt majdnem a duplájára nőtt a közúti veszélyeztetések száma. A szakértők szerint éppen ezért pszichológiai vizsgálathoz kellene kötni a jogosítványszerzést.

2020-ban 167, míg 2022-ben ennek már majdnem a dupláját, 293 közúti veszélyeztetés bűncselekményt regisztráltak Magyarországon – közölte a Napi.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság. Sógor Zsolt közlekedési szakjogász szerint bizonyos esetekben szándékos bűncselekményekről van szó.

Az ügyvéd az InfoRádiónak elmondta, hogy a hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot rendelhetnek el a közveszélyes sofőrökkel szemben, és akár örökre eltilthatják a vezetéstől az illetőt.

Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságaik csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt, és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezekben az esetekben, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor eltiltják

– fogalmazott Sógor Zsolt.

Hoffmann Csaba, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete alelnöke korábban az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy közös munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról.

Az alelnök szerint ki kellene szűrni bizonyos „narcisztikus alakokat”, akiket nem szabadna forgalomba engedni. Hozzátette, hogy egy pszichológus képes lenne olyan viselkedési normákat leírni a KRESZ-szabályokban, amiket felhasználva tanítani tudnák, hogyan nem szabad viselkedni a forgalomban.

Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagy teljesítmény autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy narcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni

– mondta Hoffmann Csaba, aki szerint a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a „ferde személyiségű emberek”.