Egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal kaphat többet novemberben

2023.08.27. 20:22
A gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Ez alapján azonban a nyugdíjasoknak korrekció járhat, hiszen az év elején 15 százalékos emelést kaptak. Így egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon úgy fogalmazott:

Mindennek köszönhetően az év végére egy számjegyű infláció várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint.

Az RTL Híradó beszámolója szerint ezek alapján a 17 és fél százalékot is meghaladhatja az infláció idén, ami legalább két és fél százalékkal magasabb, mint amennyiről pár héttel ezelőtt a kormány beszélt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén az mondta, hogy ha az infláció 15 százalék felett lesz, akkor „pontos elszámolással tartoznak a nyugdíjasoknak”.

A jogszabály szerint a korrekció novemberben jár a nyugdíjasoknak, a Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa viszont már júliusban visszamenőleges emelést követelt, mivel kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

A csatorna úgy számol, hogy a jelenlegi havi 186 ezer forintos mediánnyugdíjjal számolva két és fél százalékos emelés esetén havi 4600 forinttal nőne a nyugdíj. Novemberben pedig januárig visszamenőleg érkezne a korrekció, ami összesen 51 ezer forint.