Olyan statisztika jelent meg a közlekedési bűncselekményekről, amit senki sem akart látni

2023.08.29. 15:10
Jelenleg 568-an töltik szabadságvesztésüket a magyar börtönökben közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt. Van olyan járművezető, akit egy nap négyszer fogtak el a rendőrök jogosítvány nélküli vezetés miatt, és olyan is, aki autóval ment a szabálysértési tárgyalására, amelyet a vezetéstől való eltiltás hatálya alatt indítottak ellene.

A Magyar Nemzet kikérte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) a pontos statisztikát a közlekedési bűncselekményekkel kapcsolatban. Érdemes az elején leszögezni: jelenleg összesen 568-an – közülük nyolc nő – töltik jogerős szabadságvesztés-büntetésüket valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt.

Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis ahogy arra a lap rávilágított, minden bizonnyal 568-nál többen ülnek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt.

Ám a bíróság és a büntetés-végrehajtás az elítélteket a terhükre rótt legsúlyosabb, bizonyított bűncselekményük alapján tartja nyilván.

Kifejezetten gyorshajtás miatt senki sem ül börtönben. Hiszen a börtönben ülő gyorshajtást elkövetők rendszerint több bűncselekményt is elkövetnek. Sajnos jó példa erre, hogy az Árpád hídi borzalmas kerékpáros tragédia miatt letartóztatásban lévő férfi és társai közlekedési bűncselekményt is elkövettek az eddigi adatok szerint, nem csak gyorshajtást. 

Ugyanakkor számos elkövetőt nem csak közlekedési bűncselekmény miatt ítélnek el: ha egy embercsempész súlyos sérüléses közlekedési balesetet is okozott menekülés közben, akkor a fő büntetést valószínűleg az embercsempészetért szabták ki, és eszerint is tartják nyilván.

Az ittas vezetés az egyik legnagyobb számban előforduló közlekedési bűncselekmény: összesen 292 ember tölti jelenleg ezért a büntetését.

A bűncselekmény, illetve a szabálysértés határa a 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol, avagy 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentráció. Tehát ez alatt szabálysértés, felette bűncselekmény az ittas vezetés. Magyarországon zéró tolerancia érvényes. 

Az ittas járművezetés alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám ha a baleset vétlen áldozata nyolc napon túl gyógyuló vagy súlyosabb sérülést szenved, illetve elhalálozik, esetleg halálos kimenetelű tömegszerencsétlenség történik az ittas sofőr hibájából, a vétkes kettőtől nyolc évig, vagy akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Van egy többszörösen és különösen visszaeső is

A második leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, amiért az elítéltek letöltendő szabadságvesztésüket töltik, a járművezetés eltiltás hatálya alatt. A jogalkotó 2021. május 14-től ezt a tényállást bűncselekménnyé minősítette, és már 158-an jogerős szabadságvesztésüket töltik.

Volt olyan járművezető, akit egyetlen nap leforgása alatt négyszer fogtak el jogosítvány nélküli vezetés miatt. de olyan is volt, aki autóval ment a szabálysértési tárgyalására, amit vezetés eltiltás hatálya alatt indítottak ellene.

A lap a teljesség igénye nélkül közli a részletes statisztikát is: közúti baleset okozása miatt 18 fő, közúti veszélyeztetés miatt 17 fő, segítségnyújtás elmulasztása miatt 16 fő, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt 17 fő, míg cserbenhagyás miatt 6 fő tölti a büntetését. Járművezetés tiltott átengedése miatt egy fő üle börtönben. 

A közlekedési bűncselekmények miatt elítéltek jellemzően az alábbi időt töltik elzárva: 1–6 hónap: 111 fő, 6 hónap–1 év: 27 fő, 1–2 év: 185 fő, 2–3 év: 71 fő, 3–5 év: 37 fő, 5–10 év: 30 fő. Az 568 elítéltből többszörös visszaeső: 90 fő, visszaeső: 60 fő, első bűntényes: 72 fő, valamint erőszakos többszörös visszaeső: egy fő, és többszörös különös visszaeső: egy fő.

Sorra érkeznek tragédiák és a botrányok

Ahogy arról korábban beszámoltunk pillanatok alatt megbotránkoztatta az internetezőket L.L. Junior, azaz Lesi László Csaba és G.w.M, azaz Varga Márk múlt héten közzétett Instagram-története, melyben az volt látható, amint a rapperek jóval a megengedett sebességhatár felett száguldoznak Budapesten.

Mint arról az Index is beszámolt, a videót egy 24 órán át elérhető Insta-sztoriként töltötték fel csütörtök este, és az látható rajta, amint a Petőfi hídon Budáról Pest irányába haladt a zenész a Mercedesével, mellette pedig egy másik sofőr hajtott el egy BMW-vel.

Ezek a BMW-sek, gyerekek! 130-cal, döbbenet! Ki ez?

– mondta L.L. Junior a videó közben, majd gondolta, megmutatja, ki is az igazi vagány, így bár a másik sávban, de beérte az autóst. A volán mögött nem más, mint G.w.M ült, aki jó barátja, sőt talán rokona is.

A videóban L.L. Junior arról is megkérdezte a rajongókat, hogy szerintük melyik autó a jobb a kettő közül – a menősködés azonban hamar véget ért, amikor a Budapesti Rendőr Főkapitányság hivatalból nyomozást indított, vélhetően gyorshajtás miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport