Több ápoló is felmondott a poloskahelyzet miatt, leváltották az igazgatót

2023.08.30. 21:23 Módosítva: 2023.08.30. 21:27
Az Index információi szerint közös megegyezéssel ugyan, de elküldték az intézmény éléről Takácsné Hargitai Beátát, a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye vezetőjét, miután rövid időn belül több ápoló is felmondott, az ápoltak körében pedig kijárási korlátozást is be kellett vezetni az egyre súlyosbodó poloskahelyzet miatt.

Ahogyan arról korábban az Indexen is beszámoltunk, augusztus elején több videófelvétel is nyilvánosságra került, amelyeken az volt látható, hogy ágyi poloskák lepték el a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában ápoltak szobáit. 

Lapunknak több volt és jelenlegi dolgozói is nyilatkozott akkor, akik arról beszéltek, hogy bár a lehetőségeikhez mérten igyekeztek mindent megtenni korábban az invázió megfékezése érdekében (naponta cserélték az ágyneműket, porszívóztak, takarítottak), de többen úgy látták, a helyzetet már képtelenek házon belül kezelni, ezért is fordulhatott elő, hogy voltak köztük olyanok, akik inkább a nyilvánossághoz fordultak elkeseredésükben.

Tettüket azzal magyarázták, hogy szerintük az intézmény vezetője rosszul mérte fel a helyzet súlyosságát, a probléma megoldásához pedig nem kért külső segítséget az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól.

A videófelvételek nyilvánosságra kerülése előtti napokban azonban mégis megjelentek a telephelyen a fenntartó képviselői, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (korábbi nevén ÁNTSZ) munkatársai, akik miután ellenőrzést tartottak a pszichiátriai betegek otthonában, több más szükséges lépés megtétele mellett azt javasolták az intézmény vezetőségének, hogy vezessenek be kijárási korlátozást a fertőzés megfékezése érdekében. 

az ügynek személyi következményei is lettek, az intézmény vezetőjét, Takácsné Hargitai Beátát ugyanis elküldték a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonának éléről. INformációink szerint Jelenleg az otthon műszaki vezetője irányítja az intézményben zajló munkát, amíg nem TALÁLJÁK meg TAKÁCSNé utódját.

Az ügyben megkerestük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot is, hogy megtudjuk, valóban igaz-e, hogy elküldték az intézmény éléről az igazgatót, valamint hogy a leváltásának van-e köze az otthonban kialakult poloskahelyzet nem megfelelő kezeléséhez. Amennyiben válaszolnak a levelünkre, frissítjük a cikkünket! 

Információnk szerint egyébként jelenleg is zajlik még a poloskairtás az otthonban a szakemberek által javasolt intézkedési terv alapján. Az egyik ott dolgozó munkatárs elmondása szerint, amióta megérkezett a segítség a fenntartó és a népegészségügyi hatóság részéről, azóta némileg már javult is a helyzet az otthonban, de sok munka vár még rájuk, hogy sikerüljön felszámolni a problémát.