Egy XI. kerületi utcában 35 család maradt gáz nélkül, az út is beszakadt

2023.08.31. 06:35
Apartmanház építése okoz súlyos problémákat a XI. kerület lakosainak. A kivitelező cég kedden biztonsági okokból levágta a gázvezetéket az utcában, így 35 család maradt gáz nélkül.

Lezárt a katasztrófavédelem egy utcát a XI. kerületben, ahol több méter hosszan beszakadt az út a múlt héten. A lakók szerint a probléma forrása, hogy az épülő apartmanház kivitelezője nem épített megfelelő támfalat – számolt be az RTL Híradó.

A cég kedden a lezárás ellenére megpróbálta lebetonozni a beszakadt utat. Bereczky Gábor, a civil Védegylet Egyesület főtitkár-helyettese elmondta, hogy sikeresen megakadályozták az akciót, ugyanis a kivitelező „5 köbméternyi betonnal öntötte volna be az utat, ami brutális mennyiség”. Tartottak tőle, hogy ekkorra mennyiségű betontól teljesen leszakad a sérült rész.

A kivitelező cég kedden biztonsági okokból levágta a gázvezetéket az utcában, így 35 család maradt gáz nélkül. 

A civil egyesület szerint a gázvezetéket azért vágták le, hogy az út további sérülése miatt ne alakuljon ki veszélyhelyzet. 

Bereczky Gábor úgy tudja, hogy a gázművek 15 napon belül állítja helyre a gázszolgáltatást egy alternatív vonalon. Ennek a költségeit az önkormányzat állja. Megjegyezték, hogy a kormányhivatal az elmúlt hetekben többször is leállította az építkezést, de a beruházó csak két napja állt le ténylegesen a munkákkal. 

A kivitelező céget most arra kötelezték, hogy építsenek megfelelő támfalat, amelyre 8 nap haladékot adtak.

Keller Zsolt MSZP-s önkormányzati képviselő elmondta, hogy a támfal építését még el sem kezdte a cég. Emellett két szakértői véleményt kell feltölteniük az építési naplóba, amit a kormányhivatal ellenőriz. A pótlásra hétvégéig maradt ideje a cégnek.