Jön a honvédelmi oktatás az iskolákba, már az is megvan, kire bízzák a feladatot

2023.08.31. 14:54
December utolsó hetében szerdától zárva lesznek a hivatalok, ugyanis a most megjelent rendelet szerint igazgatási szünet lesz év végén. A szerda esti Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy háromszáz település közintézményeihez telepítenek mobilkazánt, és hogy kik taníthatják az iskolákban bevezetésre kerülő honvédelmi tárgyat.

December 27-től 2024. január 1-jéig téli igazgatási szünet lesz – derül ki a szerdai esti Magyar Közlönyből. A döntés értelmében az év utolsó hat napján nem telnek a különböző közigazgatási eljárási határidők sem.

Mint ismert, áprilisban terjesztették az Országgyűlés elé az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslatot, amely az iskolai szünidő idejére az állami és önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára megkönnyítené a gyermekfelügyeletet.

Júniusban el is fogadta a tervezetet a parlament, miszerint a kormány téli és nyári igazgatási szünetet rendelhet el, amelyet tárgyévet megelőző december 15-ig ki kell hirdetni, máskülönben a következő évben az állami szervekre vonatkozó szünidő nem alkalmazható. 

Korábban írtunk róla, hogy nyáron a bíróságokon is öthetes ítélkezési szünetre lehet számítani július 17– augusztus 20 között. 

Háromszáz település kap konténerkazánt

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította egyes köznevelési és más épületek alternatív fűtési módokra való áttérését. A mellékelt listában 300 település közintézményeit sorolják fel.

A rendelet szerint az adott helyrajzi számú ingatlannál sem a helyi, sem az országos településrendezési tervet nem kell betartani a beruházás megvalósításához, műemlékek esetében az örökségvédelmi bejelentési eljárást sem kell mindenhol lefolytatni.

Ennek értelmében a beépítési mód nem korlátozott a konténerkazán és a pellettároló konténer telepítéséhez, ezek maximális magassága nem haladhatja meg a 3,5 métert. A közzétett jogszabály szerint ezekhez telepítési távolságot nem kell tartani, telekhatárokon is csatlakozhatnak egymáshoz.

A beruházásoknál továbbá nem korlátozott a szín, az anyaghasználat a tömegformálás. 

Ők taníthatják a honvédelem tantárgyat 

A rendelet szerint közoktatási intézményben bármelyik középiskolai tanári szakképesítéssel rendelkező pedagógus oktathatja a honvédelem tárgyat, amennyiben a százhúsz órás módszertani továbbképzést elvégezte ehhez. 

A jogszabály szerint a honvédelem tantárgy tanítására pedagógus munkakörben az alkalmazható, aki:

  • legalább érettségivel és katonai szakképzettséggel,
  • honvéd altiszt, vagy azzal egyenértékű képzéssel vagy
  • katonai alapkiképzéssel és legalább három év katonai szolgálati viszonnyal rendelkezik.