Újabb nyomozás indult Schadl György ellen

2023.08.31. 19:24
A fővárosi ügyészség nyomozást indított egy feljelentés alapján Schadl György ellen, a vád szerint ugyanis a végrehajtói kar elnökeként befolyásolni igyekezett a végrehajtók ellenőrzését, a fegyelmi ügyekbe jogszerűtlenül beavatkozhatott.

Hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást folytat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egy friss feljelentés alapján annak tisztázására, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) jelenleg korrupciós vádakkal bíróság előtt álló volt elnöke, Schadl György saját céljai érdekében valóban befolyásolta-e a végrehajtókkal szembeni belső ellenőrzéseket, fegyelmi eljárásokat – tudta meg a HVG.

A nyomozás egy bennfentes személy feljelentése alapján indult, aki korábban maga is a végrehajtók ellenőrzési és fegyelmi irodájának munkatársa volt.

A lap szerint egy vidéki végrehajtó ellen úgy indult eljárás, hogy az „nem illeszkedett egyik jogszerű ellenőrzési indokba sem, tehát, nem volt sem átfogó, sem soron kívüli, sem cél, sem utóvizsgálat”, és a gyanú szerint ennek, a szabálytalanul lefolytatott ellenőrzésnek az igazi célja az MBVK vezetésével szembenálló végrehajtó ellehetetlenítése volt.”

A feljelentés arra is kitér, hogy a végrehajtók ellenőrzését végző Ellenőrzési és Fegyelmi Iroda ugyan a végrehajtói kar elnökségétől független szerv, ám tevékenységére a gyanú szerint informálisan ráhatása lehetett Schadl György volt elnöknek és az egyik helyettesének.

A feljelentés szerint a Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság 2021. január 1-től eljáró 27 tanácsából 9-ben a tanács tagja volt Schadl felesége, aki maga is vádlott a büntetőügyben. Sőt, a 27 bírói tanács mindegyikében ott volt a Völner-Schadl-ügyben érintett négy végrehajtó egyike, köztük Schadl felesége.

Schadl György az MBVK hivatalát is irányította annak vezetőjén, Takács Katalinon keresztül, befolyásolta a végrehajtók ellenőrzését, majd a fegyelmi ügyekbe is jogszerűtlenül beavatkozott, utasításokat adott a fegyelmi büntetések kiszabásakor

– áll a feljelentésben, ami szerint a fegyelmi iroda vezetője és a hivatalvezető „visszaéltek hivatali helyzetükkel”.

Schadl Györgyről, pontosabban édesanyjáról akkor írtunk legutóbb, amikor kiderült, hogy a nő 2021-ben két felszámolócégben is tulajdonos lett, noha korábban semmilyen üzleti érdekeltsége nem volt.

Az  egyik az állami felszámolói pályázat leadási határidejének napján jött létre, és a fia érdekeltségében álló városmajori irodaházában székel.