Több oktató is távozott a Budapesti Metropolitan Egyetemről

2023.09.01. 14:51 Módosítva: 2023.09.01. 16:07
A METU közleményében arról ír, a folyamatos fejlődés miatt új struktúrában folytatják a működésüket, emiatt három oktatójuk számára felajánlották, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a szerződésüket.

Több oktató is távozott a Budapesti Metropolitan Egyetemről (METU) – értesült az Index. A távozók között a legnagyobb név a Kommunikációtudományi Intézet vezetője, Murai András, aki 2010 óta vezette az intézetet. Információink szerint

Murai mellett szintén távozik Gayer Zoltán és Gócza Anita is, ugyanakkor egyelőre nem világos, miért mondtak fel nekik.

Mint ismert, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karának élére nyílt pályázat útján 2023 januárjában nevezték ki dékánnak Kovács Attilát. 

A közgazdász végzettségű Kovács a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte diplomáját, majd évekig tanított külföldi egyetemeken. 2019-től a Károli Gáspár Református Egyetem docense, 2022-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa volt, miközben az Alapjogokért Központ honlapja szerint Európai Uniós kutatási igazgatóként dolgozik.

Már meg is van Murai András utóda

A felmondások okairól érdeklődve lapunk megkereste a METU-t. Válaszukat teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

„Budapesti Metropolitan Egyetem a folyamatos fejlődésben hisz, amely egyebek mellett például az újságírói szakma digitális és fenntarthatósági szempontokra fókuszáló átalakulására adott válaszok szem előtt tartását, a kor és a hallgatók folyamatosan változó igényeinek megfelelő oktatást jelenti, amelyek miatt a kar átalakítása vált szükségessé.

Az Egyetem Szenátusa augusztus elején hozott döntése értelmében az Üzleti, Kommunikációs és Turizmus Kar új szervezeti struktúrában működik tovább.

A Szenátus döntése szeptember 1-jei hatállyal lépett életbe, így ennek az átalakulásnak a részeként közös megegyezéssel történő jogviszony megszüntetésre tettünk javaslatot az említett oktatók számára a tegnapi nap [augusztus 31-én – szerk.] folyamán, amelyben egyébként a munka törvénykönyvénél kedvezőbb kondíciókat javasoltunk.

A megújult Marketing és Kommunikáció-tudományi Intézetet Dr. Dér Cs. Dezső vezeti, aki 2008-tól főállású oktatóként vesz részt az egyetem életében marketingterületen, elsősorban reklám és PR szakirányon. Számos tanulmánya mellett nemrég jelent meg Új utak a kulturális marketingben című könyve, amelyben a digitalizáció jelentőségét helyezi fókuszba.

»Nagy megtiszteltetés és szakmai kihívás számomra a felkérés. Az intézet vezetőjeként az egyre növekvő hallgatói igények kiszolgálásán túl az iparági kapcsolatok erősítését is fontos fejlődési útnak tartom annak érdekében, hogy korszerű, gyakorlati, az iparág elvárásainak megfelelő naprakész tudással rendelkező hallgatók kerüljenek ki az egyetemről«”.