Újabb lakossági fórumot tartanak az akkuüzemről Alsózsolcán

2023.09.05. 06:22
Akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít egy szlovén vállalat a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Alsózsolcán. Az elmúlt héten lakossági fórumot tartottak a beruházásról, ami óriási felháborodást váltott ki a helyiekből. Az indulatok annyira elszabadultak, hogy a biztonsági őröknek is közbe kellett lépniük. Kedden egy újabb lakossági fórummal nyugtatnák meg a helyieket.

Mint írtuk, az akkumulátor-újrahasznosító üzemet építő Andrada Group Kft. lakossági fórumot tartott augusztus 31-én a helyi ipari parkban. Az eseményre a vártnál sokkal többen érkeztek. A cég képviselői negyvennyolc emberre számítottak, ám végül nagyjából százötven ember jelent meg. 

A lakosság nem fogadta kitörő örömmel a beruházást: többen is azt kiabálták a szlovén társalapítónak, Peter Tibautnak, hogy menjen haza. Később majdnem elszabadultak az indulatok, a beszámolók szerint nem sokon múlt, hogy megverjék az akkuüzem beruházóit. Még a biztonsági őröknek is közbe kellett lépniük.

A helyiek aggódnak az üzem miatt, amely tízezer tonna selejt lítiumion-akkumulátort dolgozhat fel a jövőben. A projekt a környezetvédelmi engedélyeztetési szakasznál tart. A szakhatóság a külső vélemények ismeretében alakítják ki végső álláspontot – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál

Az Andrada Group Kft. 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kért környezetvédelmi engedélyt.

Újabb lakossági fórumon nyugtatnák meg a helyieket

Mint írták, az akkumulátor-újrahasznosító üzem gyártóterületét meglévő csarnokokban alakítanák ki, a keletkező technológiai szennyvizet pedig elszállítanák.

A cég képviselői szerint modern, biztonságos és környezetbarát technológiát alkalmaznak. Emellett nemcsak megfelelnek, de meg is haladják a szigorú német minőségi elvárásokat.

Az ügyben a helyi önkormányzat egy újabb lakossági fórumot tart kedden 18 órakor az Alsózsolcai Közösségi Házban. 

Az LMP azt javasolja a város polgármesterének, hogy írjanak ki népszavazást az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó üzemről.