Kőszeg Ferenc: Haragszom Gulyás Mártonra

2023.09.06. 09:07
Kőszeg Ferenc kérte Gulyás Mártont, hogy az eredetileg 10 perces pedofíliáról szóló részt kicsit rövidítsék le, erre a Partizán vezetője meghosszabbította azt. Emiatt a Magyar Helsinki Bizottság alapítója haragszik is a műsorvezetőre, mert szerinte nem ez volt a legfontosabb téma a jelenlegi helyzetben.

Kőszeg Ferenc egy interjúban azt mondta: egyrészt meglepte, másrészt „kicsit bosszantotta” is, hogy ekkora felhajtás lett az ő Partizánnak adott interjújából. Ennek oka, hogy állítása szerint a Partizán-interjú témája egy, a közeljövőben megjelenő könyv volt Csörögnek a zászlók címmel, amely közel ezer oldalban szedi össze a Magyar Helsinki Bizottság alapítójának írásait.

Mint a Népszavának adott interjújában hangsúlyozta, a több száz írása közül egyben írt a saját „gyermekkori” szexuális élményeiről és ezt adta az alapját a beszélgetésben elhangzottaknak. Kifejtette, hogy azt is leírta ebben a cikkében, hogy a gyermekek elleni erőszakot, visszaéléseket a legborzalmasabb bűncselekmények között tartja számon. 

Kőszeg Ferenc azt is elmondta, hogy

a teljes partizán-interjú nagyjából hét órán át tartott.

Ebből vágták össze azt a nagyjából másfél órányi leadott anyagot, amiben eredetileg csupán tíz perc foglalkozott a pedofíliával. 

Állítása szerint egy baráti levélben kérte Gulyás Mártontól, hogy rövidítse le azt a tíz percet, vagy vegye ki azt a részt a beszélgetésből. De, mint mondta, ahelyett, hogy ezt a Partizán szerkesztősége megtette volna, inkább kibővítette azt a részt, így a másfél órából legalább húsz perc ezzel a témával foglalkozott.

Kőszeg Ferenc hozzátette: Emiatt némileg haragszik is Gulyás Mártonra.

Azt is jelezte, hogy 2006-ban már nyugdíjba vonult, amikor a Magyar Helsinki Bizottság alapítói címéről is lemondott. Így elmondása szerint a szervezet elhatárolódása tőle inkább csak egy „csacska félelem” a jobboldali támadásoktól.

Mint ismeretes, a Magyar Helsinki Bizottság az interjú után elhatárolódott Kőszegtől. Közleményükben azt írták, hogy elfogadhatatlannak tartják azokat a kijelentéseket, amelyeket a pedofíliával kapcsolatban tett, ezek ugyanis „szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és belső szabályzatainkkal is”.

A Népszava teljes interjúja itt elérhető, de előfizetéshez kötött.