Németh Szilárd tudtával kerülhetett ki az Orbán-idézet a Jedlik falára

2023.09.06. 15:06
A kerület vezetése és a rezsibiztos közötti ellentét hosszú évekre tekint vissza. A felújított iskola falára kikerült politikusi idézet most ennek egy újabb fejezete. Csepel hivatalos oldala ugyanis arról ír, tudomásuk van arról, hogy Németh Szilárd tudott a szóban forgó tábla kihelyezéséről. Szerintük ez tudatos provokáció volt.

A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium újjáépítése során a tervezési és kivitelezési munkálatok felügyeletével Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere Németh Szilárd rezsibiztost bízta meg – olvasható Csepel Önkormányzatának hivatalos oldalán. Ez félreérthetetlen utalás arra, hogy a Fidesz alelnökének tudtával került ki az a miniszterelnököt, a kerület polgármesterét és a középiskola igazgatóját is kínos helyzetbe hozó Orbán Viktor-idézet, amelyet azóta már eltávolítottak. (Az a fekete márványtábla azonban, amire egyebek mellett Németh Szilárd nevét is felvésték, még mindig kint van az iskola falán.)

Az, hogy Németh Szilárd ezt provokációnak szánta, nem nehéz kitalálni.

– írta a Csepel.hu.

Kérdésünkre a kerületet vezető egyik politikus megerősítette, az önkormányzatnak információja van arról, hogy Németh Szilárd tudtával és beleegyezésével helyezték ki az iskolában egy központi helyre a táblát. Azt is elmondta, hogy amikor megszületett a döntés a patinás intézmény rekonstrukciójáról, akkor csupán 5 milliárd forint állt rendelkezésre, ám az már a tervezési szakaszban látható volt, hogy ez kevés lesz a megvalósításra.

Végül a megoldást egy kedvező jogszabályi változás hozta el. E szerint minden 700 millió forint feletti beruházást, ami kormányzati pénzből valósul meg, a kormány bonyolít le. Ennek értelmében a BMSK ezt a beruházást is magához vonta, és garantálta hozzá a kivitelezés teljes pénzügyi fedezetét, ami így végül 22,5 milliárd forintot tett ki.

Amint arról korábban beszámoltunk, már hosszú évek óta feszült a viszony Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd között, aminek a fókuszában a városvezetés szerint az áll, hogy a polgármester nem engedelmeskedik a hozzá informális csatornákon érkező, vagyonelemeket is érintő utasításoknak. Ettől nem függetlenül oszlatták fel a Fidesz helyi csoportját, Borbély Lénárdot pedig az újraalakulásánál már nem vették vissza a pártba.

Németh Szilárd telefonon csak annyit közölt, hogy nem érdekli semmilyen kérdésünk és nem válaszol semmire. Közösségi oldalán azonban a kínos ügy kipattanása után úgy fogalmazott: pártpolitikának nincs helye az iskolában.