Polt Pétert kérdezték arról, hogy a török elnök emberei megvertek egy magyar férfit

2023.09.06. 13:46
Augusztus 20-án Magyarországra érkezett a török elnök, de a biztonsági őrei bántalmazhattak egy magyar férfit azért, mert bemutatott az elnöknek. Ezzel kapcsolatban írásbeli kérdést intézett Tóth Bertalan Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki ezt feljelentésként értékelte.

Korábban beszámoltunk róla, Magyarországra érkezett a török elnök augusztus 20-án, akinek egy férfi bemutatott a két kezével, majd nem sokkal később leteperték a török elnök biztonságiaknak kinéző emberei. Végül a TEK és a rendőrség menekítette ki, mert attól féltek, hogy „megölik” a demonstrálót. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint az államfő testőrei aránytalanul és indok nélkül léptek fel a férfival szemben. 

Ezzel kapcsolatban Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője intézett írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy kiderüljön, „történt-e bűncselekmény a török elnök látogatása kapcsán véleményt nyilvánítóval szembeni fellépés során”. A frakcióvezető összesen három kérdést tett fel.

  1. Történt-e bűncselekmény a török elnök látogatása kapcsán véleményt nyilvánítóval szembeni fellépés során?
  2. Hogyan értékeli a történteket: a török államfő személyi biztonságát garantáló lépésre vagy a véleményszabadság aránytalan korlátozására került sor?
  3. Milyen vizsgálatot kíván indítani az eset kapcsán?

A legfőbb ügyész válaszában egyik kérdésre sem reagált. A levélben csupán annyi áll, hogy:

Írásbeli kérdését feljelentésként értékeltem, és azt elbírálás céljából a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányságnak küldtem meg.

Egyébként az ügy kirobbanásakor kerestük a rendőrség sajtóosztályát e-mailben, majd telefonon, ahol azt ígérték, hogy válaszolni fognak nekünk. Azonban eddig a feltett kérdésekre nem érkezett válasz az Indexhez. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem ez lenne az első eset, amikor a török elnök biztonsági személyzete agresszióval válaszol az elnököt ellenzőkkel szemben. 2017-ben az Egyesült Államokban történt egy hasonló incidens, akkor a török elnök őrei megverték az Erdogan ellen tüntetőket.