Takács Péter a százmilliárdokért vásárolt kínai lélegeztetőgépekről: Engem is egy ilyen tartott életben

PAP 9025 (1)
2023.09.07. 18:13
„Az egészségügyi vészhelyzet olyan, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni” – mondta a koronavírus-járvány idején beszerzett lélegeztetőgépekről Takács Péter az Indexnek a határozatképtelen Népjóléti Bizottság szeptember 7-i ülését követően. A milliárdokért vásárolt eszközökről tartott meghallgatásra meghívták Pintér Sándor belügyminisztert, akit az egészségügyi államtitkár képviselt, de a bizottság 13 tagjának távolmaradása miatt berekesztették az ülést.

A Népjóléti Bizottság elnöke, Varga Zoltán hangsúlyozta, itt lett volna a lehetőség, hogy három év után elszámoljon azzal a kormány, hogy miért költöttek háromszáz milliárd forintot a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben és kétszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekre.

„A kormány válasza szerint egy részük hasznosításra került, de augusztusban kiderült, hogy egyetlen darabot sem sikerül más országnak eladni, így a raktáron álló gépek fenntartása is száz millió forintba kerül a magyar államnak. Olyan technikai eszközökről beszélünk, amik használhatatlanná válnak, ha nem tartjuk rendesen karban. Ezzel az Orbán-kormány kétszeresen okozott kárt a magyar adófizetőknek a kínai lélegeztetőgépekkel, először a túlárazott beszerzésekkel, majd a tárolás hatalmas költségeivel” – ismertette a bizottság elnöke.

Majd azzal folytatta, hogy a beszerzésben közreműködő magyar cégek tizenötmilliárd forintnyi osztalékot vettek fel, később ezek nyomtalanul eltűntek. Varga Zoltán szerint azzal, hogy a kormánypárti képviselők távol maradtak az üléstől ezek, mellé „a magyar adófizetőket meglopó bűnöző cégek mellé álltak”.

„A fölöslegesen elköltött milliárdokat pedig inkább béremelésekre kellene fordítani, a tanárok, a tűzoltók a szociális ágazatban és az egészségügyben dolgozók fizetésemelésére, és az infláció miatt egyre kisebb vásárlóerővel bíró magyar állampolgárok fizetésére, nyugdíjakra” – emelte ki. Az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága annak ellenére, hogy az ülésre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter távol maradt, levélben kér válaszokat tőle az üggyel kapcsolatos alábbi kérdésekre.

  • Mennyi volt működésképtelen a beszerzett lélegeztetőgépek közül?
  • Hol tárolják ezeket, és pontosan mennyibe kerül a fenntartásuk?

Ezt követően a bizottság elnöke, Varga Zoltán (DK)  az alelnök Komáromi Zoltán (DK) társaságában felsorolta a tagok nevét, akik nem vettek részt a szeptember 7-i meghallgatáson. Többen előre jelezték, hogy nem tudnak az ülésen megjelenni, például Szabó Tímea (Párbeszéd), Sebők Éva (Momentum), Nacsa Lőrinc (KDNP). Varga Ferenc független képviselő és a Fidesz kilenc képviselője: Kovács Sándor, Mészáros Lajos, Pesti Imre, Bartos Mónika, Horváth László, Selmeczi Gabriella, Sztojka Attila, Tapolczai Gergely, Kovács József is távolmaradt. Ezzel a határozatlan ülést a Népjóléti Bizottság berekesztette. 

Az előzmények: porosodó lélegeztetőgépek

Mint megírtuk, tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék a Transparency International (TI) javára döntött abban a perben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított. A cél az volt, hogy megtudják, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az EMMI-nek azután, hogy a magyar állam, túllépve az egészségügyi kapacitások és az észszerűség által szabott határokon, nem kevesebb mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket. Mint a napi.hu rámutatott: a járvány abszolút mélypontján 1527-en voltak lélegeztetőgépen. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2023. májusban a – harmadfokú – kúriai ítélet jogerőre emelkedése után arról tájékoztatta a Transparencyt, hogy a GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették – tudta meg a Népszava.

„Háromszori pernyerést követően a BM augusztus 22-én küldte el a válaszát, amiből megtudtuk, hogy a kormány a három évvel ezelőtt hanyatt-homlok elherdált 300 milliárd forintból összevásárolt 17 ezer darab lélegeztetőkészülékből összesen nulla (0) darabot értékesített” – közölte a szervezet. Ezután az Országház Népjóléti Bizottsága rögtön a szeptember 7-i első ülésén várt volna válaszokat Pintér Sándortól a lélegeztetőgépekkel kapcsolatban. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár az Indexnek nyilatkozott az ügyről

Takács Péter egészségügyi államtitkár  az Indexnek kifejtette álláspontját az ügyről. Mint fogalmazott, a Belügyminisztériumot a meghallgatáson ő képviselte, ugyanis az egészségügyi államtitkársághoz tartozó kérdésről van szó.

A koronavírus-járvány alatt a járványmatematikusok által meghatározott számok voltak irányadók abban, hogy mennyi lélegeztetőgépet szükséges beszereznünk. Az egészségügyi vészhelyzet olyan, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni

– hangsúlyozta lapunknak. A minőségüket illetően pedig az egészségügyért felelős államtitkár csak annyit mondott, hogy amikor koronavírus-fertőzés miatt kórházba került, őt is egy ilyen lélegeztetőgép tartotta életben. Kérdésünkre, hogy mi lesz a sorsuk a raktáron álló gépeknek, a hazai egészségügybe kerül egy részük, vagy tovább próbálkoznak a külföldi értékesítésükkel, az államtitkár úgy válaszolt, hogy vannak terveik a gépek hasznosítására, de később dől el, hogy ezek milyen módon valósulnak meg. 

(Borítókép: Buksza Zsolt, Varga Zoltán és Komáromi Zoltán 2023. szeptember 7-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)