Hadházy Ákos Vona Gábor új pártjáról: A játékszabályokat a Fidesz írja

2023.09.07. 18:14
A Jobbik volt elnöke bejelentette, hogy pártot alapít Második Reformkor néven. Vona szerint a Második Reformkor Alapítvány a legnyitottabb és a legtöbb munkát végző szervezetté vált, miközben egy nagyszerű csapatot, hálózatot építettek ki az elmúlt négy-öt évben. Hadházy Ákos szerint nem új pártra van szükség, a Jobbik jelenlegi elnöke viszont azt mondta: örül Vona visszatérésének.

Korábban mi is megírtuk, Vona Gábor a Második Reformkor Alapítványból most pártot alapított ugyanazon a néven. Vona szerint a Második Reformkor Alapítvány a legnyitottabb és a legtöbb munkát végző szervezetté vált, miközben egy nagyszerű csapatot, hálózatot építettek ki az elmúlt négy-öt évben.

Vona bejelentésére több közéleti szereplő is reagált. Hadházy Ákos a Facebook-oldalán azt írta, hogy sok sikert kíván, de szerinte nincs valódi demokrácia Magyarországon. 

A játékszabályokat a Fidesz írja, annak jut hely a Nap alatt (és annak lesz plakátja az utcán), akinek a kormánypárt megengedi

– fogalmazott, hozzátéve: szerinte a pártalapítási hullám csupán egy válságtünet. 

„Fontos elmondani, hogy a baj nem az ellenzéki pártok számával van, nem túl sok vagy túl kevés a szereplő. A gond az, hogy ezek mögött a pártok mögött – ideértve a parlamenti pártok egy részét is – nincs semmilyen szervezet, háttér és valódi támogatás. Az újonnan bejelentett pártok is inkább egyszemélyes produkciók, kérdéses, hogy így juthatnak-e valamire. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetben nem újabb pártokra van szükség, hanem hálózatosodásra, szerveződésre” – írta.

Gyöngyösi Márton a Jobbik – Konzervatívok elnöke üdvözölte Vona újabb színre lépését a közéletben. Mint írta, már várták is a visszatérését.

A magunk részéről régóta szorgalmazzuk, hogy hasonló, jobboldali-centrista értékalapokon álló pártok, szervezetek szövetségeket kössenek a Fidesz nemzetellenes és korrupt rendszerével szemben, valamint megfelelő alternatívát mutassanak fel a baloldali pártok ellensúlyozására

– írta a pártelnök a Facebook-oldalán. 

Több pártocska lett a régi Jobbikból

Vona Gábor nem az első, aki a Jobbikból való távozása után pártot alapít. Az első jelentős pártszakadást követően alakult meg a Mi Hazánk Mozgalom Toroczkai László vezetésével, ami jelenleg hattagú frakcióval rendelkezik az Országgyűlésben.

Volner János, a Jobbik egykori alelnöke is saját szervezetet alapított Volner Párt néven, ami később Huxit Pártként futott egy rövid ideig. Legutóbb Jakab Péter szintén egykori Jobbik-elnök jelentette be, hogy mozgalma, a Nép Pártján párttá alakul. De Polgári Válasz néven párttá alakult a volt jobbikos Bencsik János mozgalma (bár maga Bencsik azóta a külügyminisztériumtól kapott diplomáciai megbízatást).