Megmenthető a látás: sehol a világon nem végeznek olyan műtétet, mint a Semmelweis Egyetemen

RS176313 GV5A5259-scr
2023.09.08. 19:34
A világon egyedülálló módszerrel gyógyítják a nyitott zugú zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Az új lézersebészeti eljárást három éve kezdték el alkalmazni, eddig 70 beteg látását sikerült ezzel megmenteni. A kezelés a betegség kezdeti stádiumában nyújt hatékony megoldást, a klinika igazgatója Nagy Zoltán Zsolt hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy az 50 év felettiek rendszeres szemészeti szűrésen vegyenek részt.

A kor előrehaladtával egyre több embernél fordulhat elő a glaucoma, azaz a zöldhályog, amely kezeletlenül a látás elvesztésével járhat. Ezen belül a nyitott zugú glaucoma azért veszélyes, mert a szemnyomás lassan emelkedik, a beteg nem érez fájdalmat, a látás panaszt akkor észleli, amikor már perifériás látótér-kiesés mutatható ki, amely nem fordítható vissza.

A 60-70 év közöttieknél csaknem 10 százalékos az előfordulási gyakoriság, és egy százalékuk akár meg is vakulhat ennek következtében.

Az érintettek száma világszerte nő, mivel egyre magasabb életkort élünk meg. A családi előzmény szintén a rizikófaktorok között van, csak úgy, mint a cukorbetegség vagy a magasvérnyomás. A zöldhályog esetében a csarnokvíz elfolyása akadályba ütközik, ezért nő meg a szemnyomás, aminek következtében látásfunkció csökkenés következhet be.

A homályos látás, a fényforrások körüli glória érzékelése, szintén tünete lehet, ha ehhez hányinger, fejfájás és szemfeszülés érzet társul, azt azonnal kezelni kell, mivel ez a ritkább, de súlyosabb típusára, zárt zugú glaukómás rohamra utalhat

− figyelmeztetett a szakorvos. Látásromlás esetében a folyamat nem visszafordítható.

Nem észlelik, hogy baj van a szemükkel

„Alapvetően 160 fokban látunk előre nézve, glaucoma jelentkezésekor ez lecsökken 140-120 fokra, további progresszió esetén ún. csőlátás alakul ki, ebben az esetben csak egy szűk csatornán keresztül lát a beteg, a széli részeken egyáltalán nem érzékeli, hogy mi történik körülötte. A látótérkiesés általában a látótér felső részén kezdődik. Mivel a primer nyitott zugú glaukómánál ez lassan, fokozatosan történik, sokan kezdetben nem is észlelik a problémát, amit látótérvizsgálattal lehet igazolni”− mondta az Indexnek Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. Hozzátette: ha az 50 év felettiek évente részt vesznek szemnyomás vizsgálaton, nagyobb az esély arra, hogy a zöldhályogot már kezdeti stádiumban diagnosztizálják.

Először pupillaszűkítő, csarnokvíztermelést csökkentő szemcseppek, gyógyszerek és infúzió alkalmazásával próbálják lassítani az állapotromlást, később kerülhet sor a műtéti eljárásra, amivel csökkenthető a szemnyomás. Régebben ezt az invazív (bemetszést igénylő) szemmegnyitó műtéttel, az úgynevezett trabekulektómiával oldották meg, ami ugyan eredményes, de több szövődménnyel járhat, belső gyulladással, szemnyomás hirtelen leesésével, megugrásával, mindemellett több napot igénybevevő kórházi bentfekvéssel kellett számolni.

A lézerrel kevesebb a szövődmény

Már több mint 60 éve lézeres eljárásokat is alkalmaznak, ezek bevezetésére elsőként a szemészet területén került sor, harminc éve pedig már több hatásmechanizmusú szemcseppek is vannak. A korábbi argon lézeres operációkat váltotta fel a femtoszekundumos trabekulotómia, amely a minimál invazív műtét módszerét követi, de az új lézeres kezelés a szem megnyitása nélkül történik, és mindössze 1-2 percet vesz igénybe.

Fájdalommentes eljárásról van szó, enyhe nyomásérzéssel jár a beteg számára, aki ezt követően otthonába távozhat

– részletezte Nagy Zoltán Zsolt. Juhász Tibor fizikusprofesszor fejlesztésével a szürkehályognál a hályogműtéteknél már eredményesen alkalmazott femtolézeres módszert adaptálták a csarnokvíz elvezetésére, ehhez egy speciális kamera és speciális képalkotó is társul, így kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás leghatékonyabb helyét, amely egyéni anatómiai lokáció szerint állítható be.

Egyetlen kezeléssel is 5-10 évet nyerhetnek

Az a hetven beteg, akik az elmúlt három évben túlestek a kezelésen, arról számoltak be, hogy látásfunkcióik nem romlottak, mindössze egy szemcsepp napi alkalmazásával szinten tudják tartani állapotukat. „Reményeink szerint ezzel 5-10 évvel ki tudjuk tolni, hogy műtéti beavatkozással a látás megtartása érdekében közbe kelljen lépni”– tette hozzá a szemsebész. Mint kiderült, az esetek 80-90 százalékában a femtoszekundumos trabekulotómiára egyszeri alkalmazásánál 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás, a lézerpontosságú mikrosebészeti módszerrel a hegesedés elkerülhető.

Ezt követően a betegnek kevesebb szemcseppre van szüksége, aminek azért is nagy a jelentősége, mert hosszú távú használatukkal a bennük lévő tartósítószer károsítja a szemfelszínt, égő szúró érzést és könnyezést okozva ezzel.

Az eljárásnak nincs felső korhatára, mivel jóval kevésbé megterhelő a szervezet számára, mint egy műtét, ha a páciens állapota megengedi, akár 80 év felett is elvégezhető. A magas vérnyomás sem kizáró ok, ha az karban van tartva

– ismertette a szemészprofesszor. A femtoszekundumos trabekulotómia jelenleg klinikai kutatási fázisban van a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.

Minden 40 év fölötti magyar kezdeti stádiumban lévő – maximum 1-3-féle szemcseppet használó – primer nyitott zugú glaukómával diagnosztizált páciensnél lehet elvégezni a kezelést térítésmentesen

„Most a műtét uniós szintű és amerikai engedélyezésére várunk, ezt követően várhatóan két éven belül elérhető lesz minden érintett számára” – mondta el Nagy Zoltán Zsolt. Hozzátette: A módszer az egész világon egyedülállónak számít, csak Európából már spanyol és francia kollégák jelezték, hogy a jóváhagyást követően ők is alkalmaznák. Magyarország egyébként bizonyos ritka betegségek gyógyításában, például a szemészeti génterápiában is a világ élvonalába tartozik. 

(Borítókép: Nagy Zoltán Zsolt. Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem)