Ungár Péter: Leleplezni újra, hogy édesanyám fideszes, nem a politika megújítása

2023.09.08. 11:26
Orbán Viktor miniszterelnök az Ungár Péter nővére által birtokolt horvátországi ingatlanban tűnt fel egy újságcikk szerint. Az LMP társelnöke erre reagálva közölte, „az igazi előrelépés az lenne, ha békaemberek üldözése, összeesküvések gyártása helyett végre olyan dolgokról beszélnénk, ami érdekel bárkit saját magunkon kívül”.

„A mai napon megjelent egy újságcikk arról, hogy Orbán Viktor a nyáron feltűnt a nővérem által birtokolt horvátországi ingatlanban. Ezért ma újra meg lehet állapítani, hogy én úgy vagyok ellenzéki politikus, sőt egy ellenzéki párt egyik vezetője, hogy édesanyám Schmidt Mária, aki történetesen nem csak fideszes, hanem szoros viszonyt ápol a miniszterelnökkel, a családom pedig tehetős” – írja Facebook-oldalán Ungár Péter.

Az LMP társelnöke azt írta: „szerintem úgy helyes, ha a miniszterelnök nyaralni megy, akkor kivesz egy szép szállodai szobát és kifizeti. És a dolog mögött felsejlő ördögi összeesküvés miatt azt is el kell mondanom, hogy a családunk tulajdonában álló cég bevételének töredéke származik állami forrásból. A mi vagyonunk szinte teljességében édesapám teljesítményének az eredménye. Ha egy ilyen arányú állami bevételtől NER-cég egy cég, akkor a Partizán állítása szerint szinte minden magyar vállalkozás az.”

Ungár Péter ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy róla már az előző és a még korábbi ciklusban is „oknyomozó cikkek tucatjai” derítették ki, ő úgy ellenzéki politikus, hogy az édesanyja a Fidesz felső köreihez tartozik.

Ezek a cikkek nyilván azt akarták mondani, hogy valójában nem vagyok ellenzéki politikus, csak a négy kétharmadot összehozó Orbán Viktor úgy döntött, hogy a főtanácsadója fiát fogja beépíteni titkos ügynöknek az ellenzék soraiba, biztos nem tűnik fel senkinek. De az ellenzéki nyilvánosság se most jött le a falvédőről, és kiszúrta a trükköt

– jegyezte meg a politikus, feltéve több kérdést is: „És én tényleg teljesen függetlenül kérdezem, hogy úgy általában mit ér el az ellenzéki politika azzal, ha megüzenjük mindenkinek, hogy akinek a családja fideszes, arra mi mindig gyanakvással fogunk nézni? Miért lesz nekünk jobb, ha tényleg egy teljesen zárt szektává alakulunk, akinek csak az lehet a tagja, akire a Momentum azt mondja, hogy na ő magunkfajta? A saját hibáinkkal való szembenézésen túl mire megyünk azzal, ha a gazdasági és gondoskodási válság és az akkumulátorgyarmatosítás közepén újra azzal foglalkozunk, hogy az én anyám Schmidt Mária, és mi mindent tökéletesen csinálunk egyébként politikailag, csak békaemberek eltérítenek minket újra és újra?”

Ungár Péter így folytatta: „Komolyan azt gondoljuk, hogy a nagykép szempontjából bármilyen más eredményhez vezet majd, ha a következő napokat azzal töltjük, hogy a Momentum korábban az Orbán-kormánynak dolgozó politikusa felkérdez, hogy akkor miért is vagyok tekinthető ellenzéki politikusnak? Egyáltalán miért gondolja a Momentum, hogy az fontos, hogy ők kiket minek tekintenek? Ez érdemben befolyásolja azt a felállást, ami újra és újra kétharmadhoz vezet?”

Szerintem a negyedik kétharmad után akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha bármit ugyanúgy csinálunk, mint korábban. Leleplezni újra és újra, hogy édesanyám fideszes, nem a politika megújítása, csak tetszelgés a meglévő tábor előtt. De az igazi előrelépés az lenne, ha békaemberek üldözése, összeesküvések gyártása helyett végre olyan dolgokról beszélnénk, ami érdekel bárkit saját magunkon kívül. Mi, az LMP-ben ezt fogjuk tenni a következő időszakban, még akkor is, ha tudjuk, hogy emiatt egyre gyakrabban fog újra és újra kiderülni, hogy kicsoda az édesanyám

hangsúlyozta az LMP társelnöke.

Kele János: Ungár Péter azonnal tisztázza magát

Kele János, a Momentum elnökségi tagja korábbi posztjában két kérdést tett fel:

  • „Mit keres Orbán Viktor az Ungár család tengerparti villájában? Mellébeszélések helyett Ungár Péter azonnal tisztázza magát, hogyan fordulhat elő, hogy Orbán a tengerparti Ungár-villában nyaral. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: aki a Fidesz rendszerének haszonélvezője vagy szekértolója, az nem biztos, hogy a rendszer ledöntésében érdekelt.”
  • „Most akkor mi a helyzet azzal, amit alig két hete mondott, miniszterelnök, hogy ilyen gazdasági helyzetben nincs nyaralás?”

Az ügy a Gulyáságyú Médián megjelent videó után indult, amelyen a cikk szerint Orbán Viktor miniszterelnök épp az Adriai-tengerből sétál ki.