„Hatalmas robbanás és füst, tudtuk, hogy a benn ülőknek nincs esélyük”

IMG 0863
2023.09.10. 19:58
Hatalmas füst és döbbenet – ez maradt mindössze Börgöndön, miután a légi parádén lezuhant Rózsavölgyi Vilmos repülőgépe, aki a fiával emelkedett a magasba. Az Indexnek egy szemtanú számolt be arról, milyen volt átélni a tragédiát a nézők sorából. A két pilótáról Vályi István újságíró is megemlékezett közösségi oldalán.

A földbe csapódott Börgöndön egy repülőgép, amelyen ketten utaztak. Az Index úgy tudja, hogy a helyszínre három mentőhelikopter is érkezett. A légi parádét állítólag a baleset következtében lefújták. Az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy két ember életét nem lehetett megmenteni, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Később kiderült, hogy a gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád vesztette életét a balesetben.

...és vége volt

Az esetről egy szemtanú beszélt az Indexnek. Mint fogalmazott, egy 1951-es gyártású, „jó kis traktorhangú, amerikai festésű gép következett”. A pilóta Rózsavölgyi Vilmos volt, aki fiával emelkedett a magasba. „Elindult a bemutató. Több manővert is sikeresen vettek. Azonban amikor egy manőver után megfordultak, úgy láttuk, hogy nem tudta már a gép orrát felemelni. A földbe csapódott” – emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra a szemtanú.

Akkor csak egy hatalmas robbanás és füst, és vége is volt. Tudtuk, hogy a benn ülőknek nem volt esélyük. Először, amikor becsapódott a repülő, akkor szitkozódást hallottunk, mert közel álltunk a VIP-részleghez, ahol a pilóták ismerősei voltak. Aztán csend, döbbenet

– írta le a szerencsétlenséget követő néhány másodpercet az Indexnek nyilatkozó szemtanú. Elmondása szerint ezek után mindenkit arra kértek, hogy őrizze meg nyugalmát, és senki ne induljon el hirtelen haza.

image.png
Fotó: Olvasói fotó / Index

A roncs szinte eltűnt

„A szervezőket szeretném kiemelni. Nagyon profin kezelték a helyzetet, a másik kivezető utat megnyitották, az emberek szépen el tudtak indulni lassan haza” – emelte ki, hozzátéve, a másik úton a mentők, rendőrök közlekedtek. Majd így folytatta:

Mindenki csendben, döbbenten, az internetet figyelve, lassan indult a parkoló felé. Aztán jöttek a mentők és három mentőhelikopter. Akkor már minden repülőnek tilos volt a felszállás, és a további három bemutató elmaradt.

A szemtanú megerősítette azt is, hogy a repülőgép nem messze a parkoló autóktól csapódott a földbe, egy autó így is kiégett, és a benne tartózkodó család tagjait súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A roncs szinte eltűnt. Akkora robbanás következtében nem sok maradt meg belőle. Hazaértünk, de nagyon rossz belegondolni, hogy a család mit érezhetett, amint füstté váltak szeretteik pár másodperc alatt

– tette hozzá a szemtanú, aki elmondta, hogy egy nappal korábban, szombaton még a Szegedi Repülőnapon is felszálltak, akkor semmi gond nem volt.

Egy csoda volt

Épp szombaton forgatott Rózsavölgyi Vilmossal és fiával, Árpáddal Vályi István, a Speedzone újságírója is, aki közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a történtekkel kapcsolatban.

„Szombaton még forgattunk, körbejártuk a csodát, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád repültek, megtapsoltuk a dübörgést a levegőben, még mondták is, hogy bejáratós a motor, nem forszírozzák. Egy csoda volt” – fogalmazott.

Ma Börgöndön lezuhantak. Nem tudni, miért, nem tudni, hogyan. Nem tudni, túlélték-e, vagy volt-e esélyük. Sajnos nem, Isten nyugosztalja őket

– tette hozzá. „Döbbenet. Tényleg egy pillanat az egész. Nem jutok szóhoz. A Jóisten adjon erőt a családnak” – zárta gondolatait.

(Borítókép: police.hu)