Lezuhant egy repülő a Börgöndi Légiparádén, ketten meghaltak

2023.09.10. 16:16
A földbe csapódott Börgöndön egy repülőgép, amelyen ketten utaztak. Az Index úgy tudja, hogy a helyszínre három mentőhelikopter is érkezett. A légi parádét állítólag a baleset következtében lefújták. Az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy két ember életét nem lehetett megmenteni, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Az Országos Mentőszolgálat az Index megkeresésére közölte, hogy a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg a sérültek ellátását, mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett.

Két ember életét nem lehetett megmenteni. Hárman (egy kislány, egy nő és egy férfi) súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket mentőhelikopterekkel viszik budapesti kórházakba.

Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a székesfehérvári kórházba viszik – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A Börgöndi Légiparadén lezuhant a HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő – közölte közösségi oldalán a Budflyer nevű blog. Az fmc.hu beszámolója szerint a repülőgép a földbe csapódott, és a földet érés pillanatában berobbant.

Mint írták, nem hivatalos információk szerint a T–28 Trojan gépen ketten, apa és fia utaztak. A Délmagyar információi szerint a gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád vesztette életét a balesetben.

Rózsavölgyi Vilmos az Agro-Aero 2000 Kft.-t, azon belül pedig a Rivair Pilot School pilótaképzőt is vezette. A honlapjuk szerint fia, Rózsavölgyi Árpád repülőoktatóként tevékenykedett a családi vállalkozásban.

image (1).png
Fotó: Olvasónk / Index

AZ INDEX ÚGY TUDJA, HOGY A HELYSZÍNRE HÁROM MENTŐHELIKOPTER IS ÉRKEZETT, ÉS A FÖLDÖN SÉRÜLTEK IS VANNAK.

A látogatókat arra kérték, hogy ne rohamozzák meg a parkolót, hogy a mentők tudjanak közlekedni. A portál hozzátette, hogy a baleset miatt állítólag lefújták az idei légi parádét, és a légtérbe sem engednek be semmilyen légi járművet. Azt biztosan lehet tudni, hogy nem a parkoló autókra zuhant a repülő, azok nem sérültek – írták.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ezzel szemben a feol.hu-nak azt mondta, hogy a sportrepülő bemutatórepülés közben zuhant le, és egy parkoló autóba csapódott, amely szintén kigyulladt. Mint mondta, a helyszínen a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület kezdte meg a mentést.

A portál szerint a tragédiával végződött manőver egy alacsony magasságban végrehajtott úgynevezett orsó volt. Úgy vélik, hogy azt a pilóta valószínűleg a kelleténél kisebb sebességgel hajtotta végre, aminek következtében a gép „lecsúszott”. Hozzátették, hogy ha nagyobb a magasság, a pilótának még maradt volna ideje korrigálni, így azonban erre nem volt semmi esélye. 

Egyetlen ilyen gép volt az országban

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra. Ez volt az egyetlen ilyen gép az országban.

Az első köröket a magyar légtérben és magyar lajstromjellel Szeged felett tette meg – derült ki a delmagyar.hu 2021-es cikkéből. A gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos az első felszállás előtt elmondta, hogy a repülőgépet 1951-ben gyártották, és 1956-ig az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak.

A 70-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe. A történet vége, hogy Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg. A gépet szétszedték, úgy szállították át Svájcba, majd Rózsavölgyi április 24-én baráti kapcsolatai segítségével vásárolta meg.

Mint arról az Index is beszámolt, csütörtökön gyakorlat közben lezuhant egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében. A legénységet egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. A rendőrség szerint a helikopter műszakilag rendben volt, de a baleset körülményeit még vizsgálják.