Ungár Péter: Az ellenzékben csak a DK-ban van intellektuális erő

2023.09.11. 20:16 Módosítva: 2023.09.11. 20:43
Hétfő este Ungár Péter volt a Partizán vendége, ahol Gulyás Márton műsorvezető Orbán Viktor horvátországi nyaralásáról, az ellenzéki politikáról és az LMP esélyeiről is kérdezte a politikust.

Ungár Péter hétfő este több kérdésre is válaszolt Gulyás Mártonnak. Érintette egyebek mellett Orbán Viktor nyaralását, az LMP EP-választási esélyeit, valamint a Momentum helyzetét is.

Az ellenzéki helyzetről Ungár Péter azt mondta: intellektuális erőt csak a DK-ban lát. Szerinte problémás, hogy az ellenzék jelentős része „gyűlölködő szekta” lett. Ők az LMP-nél nem a radikális ellenzék útját, hanem a higgadt ellenzék útját követnék.

A Momentum a ChatGPT kihányadása. Minden mondatuk egy közleménygenerátor. Gondolatot még nem lehetett attól a párttól hallani

– hangoztatta Ungár Péter.

Elmondta: az LMP tudja támogatni Karácsony Gergelyt, akinek „nincs alternatívája” az ellenzéki oldalon, de Budapesten sem, noha továbbra is mérges a főpolgármesterre az előválasztási visszalépése miatt.

Ungár Péter elmondta: járt már a nővére horvátországi villájában, de nem tartózkodott ott egy időben Orbán Viktorral augusztusban.

„A miniszterelnök édesanyám vendégeként volt jelen a helyszínen. Az elmúlt 30 évben nagyon sok helyen találkoztak már. Volt, hogy csináltam már hülyeségeket, de ebben az ügyben nem pontosan értem, hogy melyik döntésem kritizálható. Ki kellett volna feküdnöm a küszöbre? Azért vettek elő, mert Schmidt Mária az édesanyám” – mondta.

Ungár Péter arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy Orbán Viktor fizetett-e a villa igénybevételéért, ahogy arra a kérdésre sem, más is volt-e a kormányfővel.

Az ellenzéki politikus azt is elárulta, hogy a 2022-es választások óta egyszer találkozott Orbán Viktorral, a Mariska nevű étteremben köszöntek egymásnak. Mint mondta, tíz percnél többet nem beszélt a miniszterelnökkel a választások óta. „A miniszterelnök és a Fidesz nem igényli az én tanácsaimat, a kettőnk által vezetett párt más szinten van” – fűzte hozzá Ungár Péter.

Nem kérnek a gyűlöletszektából

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja vasárnap mutatta be az EP-listáját, ahol a listavezető Ungár Péter lett. Mint kiderült, a listavezető önmagában nem kívánja betölteni az EP-mandátumot, Gulyás Márton műsorvezető erről a döntésről is kérdezte beszélgetőpartnerét.

„Az LMP közösségileg állított egy programot, és hozott döntéseket. Az európai parlamenti képviselőnek nagyon speciális képességekkel kell rendelkeznie, amikkel én nem rendelkezem. Az ilyen jellegű döntés egyébként nem újszerű a magyar politikában, csak ezt később szokták bejelenteni, nem a kampány legelején” – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a többi ellenzéki párttal nagyon komoly vitájuk van a rendszer természetét illetően. „Magyarországot és főleg az ellenzéki politikát túszul ejtette egy gyűlöletszekta. Ez az erő azt várja az ellenzéktől, hogy az ő gyűlöletét jelenítse meg a közbeszédben. A gyűlöletérzelem megjelenítésére van 49 ezer párt, mi vagyunk az egyetlenek, akik azoknak a pártja, akik nem akarnak több gyűlöletet. Mi azokat képviseljük, akik nem akarnak revansot venni a Fideszen. Mi nem a radikális, hanem a higgadt ellenzéke vagyunk a rendszernek, ezért van feszültség köztünk és a többi ellenzéki párt között” – jelentette ki Ungár Péter.

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg: