Halálos gáz kerülhetett a levegőbe Sajóbábonyban, a rendőrség eljárást indított

2023.09.12. 21:53
A rendőrség vizsgálatot indított amiatt, hogy mérgező foszgéngáz kerülhetett a levegőbe Sajóbábonyban néhány napja.

Az esetről még a hvg.hu értesült néhány napja egy olvasójától, a lap meg is kérdezte erről a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalt, amely közölte, hogy valóban kaptak egy értesítést, augusztus 28-án, amely szerint

egy sajóbábonyi, növényvédő szerek gyártásával foglalkozó üzemben foszgéngáz jutott a szabadba.

A foszgéngáz egy erősen mérgező szer, amely akár halált is okozhat. A kormányhivatali közleményben hozzátették: „Az esetet követően négy embert kötelező orvosi megfigyelésre kórházba szállítottak, mérgezésről nincs tudomásunk. A folyamatban lévő vizsgálat keretében a munkavédelmi hatóság többnapos, átfogó ellenőrzést is tart”. 

Most a vármegyei portál, a boon.hu arról írt, hogy Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta őket ezzel kapcsolatban: augusztus 28-án a Sajóbábony településen működő, felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem karbantartása során kis mennyiségű veszélyes anyag jutott ki. 

Mindeközben a vármegyei rendőr-főkapitányság azt közölte a portállal, hogy

az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Ők is megerősítették, hogy négy ember kórházba került, de haláleset nem történt. Az ügy körülményeit a rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja.

A boon.hu úgy tudja, hogy a négy dolgozó azonnal elhagyta a munkaterületet, amint megérezték a szivárgást, és a biztonsági protokollnak megfelelően a biztonsági helyiségben kerestek menedéket. Ennek köszönhető, hogy nem történt semmi komoly baj – írják.