Szekrény zuhant egy kétéves gyerekre Borsodban, vádat emeltek a szülők ellen

2023.09.13. 10:48
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt. A házaspár egy használt kétrészes előszoba szekrény felső részét nem rögzítette biztonságos módon, majd 2 éves gyermekük játék közben felkapaszkodva, a bútort magára rántva hanyatt esett és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a vádlott házastársak egy borsodi településen lévő családi házban, albérletben éltek három kiskorú gyermekükkel. 2022 júliusának közepén vásároltak egy kétrészes laminált forgácslapból készült előszobaszekrényt.

A férfi a szekrény alsó részén lévő 3 darab csapra ráhelyezte a bútor kétpolcos felső részét, majd a nappaliban a falhoz támasztotta. A vádlottak tudatában voltak annak, hogy az illesztőcsapok csak azt akadályozzák meg, hogy a felső rész ne csúszkáljon, a stabil és biztonságos használathoz viszont a felső rész hátlapját a falhoz kellett volna rögzíteni, amit elmulasztottak.

Júliusban az egyik délután a család otthon tartózkodott, a nő a mosógépben ruhát cserélt, míg a férfi a három kiskorú gyermekükkel a szobában volt. A 2 éves kiskorú néhány percre kikerült a vádlottak felügyelete alól, és a szekrény alsó részére felkapaszkodva a bútor polcos felső részét kimozdította, így azt magára rántva hanyatt esett.

Az anya észlelve a balesetet, leemelte a gyermek mellkasáról a szekrényt, majd férjével együtt haladéktalanul gondoskodtak orvosi ellátásáról.

A gyermekkorú sértett a cselekmény következtében közvetetten életveszélyes sérüléseket szenvedett el.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett fogház büntetést indítványozott.