Két korrupciós perben is elsőrendű vádlott az agrártárca volt helyettes államtitkára

2023.09.14. 05:54
Csütörtökön folytatódik a Budapest Környéki Törvényszéken az agrártárca volt helyettes államtitkárának bírósági tárgyalása. Nagy Jánost hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Közben folyamatban van ellene egy másik eljárás is, mégpedig a Székesfehérvári Törvényszék előtt, ahol hűtlen kezelés a vád.

Kis túlzással: bíróságról bíróságra jár Nagy János, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára. Pedig üstökösként indult a kormányzati karrierje. A jogászi és közgazdászi oklevéllel, két felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkező Nagy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban kezdte birtokügyi referensként, majd 2010-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, 2014-től a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője lett. 2018-ban, 36 éves korában nevezték ki földügyekért felelős helyettes államtitkárnak az Agrárminisztériumban. Két évig töltötte be ezt a pozíciót, amikor is 2020 decemberében egy korrupciós vád miatt menesztették. Leváltása után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte:

Ez is azt bizonyítja, hogy a korrupcióval szemben zéró tolerancia van.

Aztán Nagy utódjául a közvetlenül alá tartozó osztályvezetőt nevezték ki, akit két hónap múlva szintén menesztettek posztjáról, miután ő is korrupciós ügybe keveredett.

Első ügy: vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás

Nagy János bizonyára nem szívesen emlékszik 2020 utolsó hónapjára, amikor is korrupció gyanújával letartóztatták, házi őrizetbe helyezték és menesztették a minisztériumból.

Az ügyészség Nagy ellen vezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításának bűntette miatt emelt vádat. A volt helyettes államtitkárra hat év letöltendő börtönbüntetést és 5,2 millió forintos pénzbüntetést indítványoztak a tavaly áprilisi előkészítő ülésen. Nagy azonban ezt nem fogadta el, majd a novemberi bírósági meghallgatásán is tagadta a vádakat.

Az első vádpont szerint

AZ ELSŐRENDŰ VÁDLOTT HELYETTES ÁLLAMTITKÁRKÉNT 830 MILLIÓ FORINTNYI VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSHOZ SEGÍTETT VOLNA EGY MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁST HIVATALI KAPCSOLATAI ÉS BEFOLYÁSA SEGÍTSÉGÉVEL.

Mindezért cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott az egyik érintett cégben, így ő is érdekeltté vált, hogy összejöjjön a beruházás. Azzal is vádolták továbbá, hogy állami földek megvásárlásában is segítette üzlettársát, az ügy másodrendű vádlottját.

A másik vádpont szerint Gy. A. még osztályvezetőként összejátszott az akkori főnökével, Nagy Jánossal és egy vállalkozóval, hogy lezsírozzanak egy minisztériumi pályázatot. Az öntözésfejlesztési tanulmány elkészítésére kiírt pályázatot a megállapodásuk szerint nem az előre meghatározott nyertes cég készítette volna el, hanem az osztályvezető. A befolyó tízmilliós pályázati pénzt pedig hármuk között tervezték elosztani. A szerződést azonban nem tudták megkötni végül, mert a kiírt pályázatot a keretösszeg hiányára való hivatkozással visszavonták.

Nagy a tárgyaláson azt állította, hogy nem volt befolyása a pályázatokra, nem élt vissza a hivatali helyzetével, és a földvásárlás előkészítésében törvényesen járt el. Mint ahogy szerinte az sem igaz, hogy ingyen kapta volna az ötszázalékos tulajdonrészt a Taby-Agro Kft.-ben.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az ügyben eljáró bíróság a Fővárosi Törvényszék, viszont a csütörtöki tárgyalás helyszíne a Budapest Környéki Törvényszék lesz, ahol a bizonyítási eljárás okirati bizonyítékok és lehallgatási anyagok ismertetésével folytatódik.

Második ügy: hűtlen kezelés

Idén márciusban előkészítő üléssel kezdődött meg a Székesfehérvári Törvényszéken az egykori helyettes államtitkár másik korrupciós pere. Ebben hűtlen kezeléssel vádolják.

A vádirat szerint 2019 első felében Nagy János utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki, csakhogy a vizsgálatok alapján ezekre a szerződésekre a tárcának semmi szüksége nem volt. A nyomozás kiderítette, hogy a volt helyettes államtitkár utasítására szerződtek egy céggel, de a szerződésben foglaltak elvégzésére sosem került sor. Ezenfelül Nagy a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A vádiratból az is kiderült, hogy az egykori helyettes államtitkár köréhez tartozó személyek úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi önkormányzattal, hogy ott az ilyen jellegű feladatokat egy főállású munkatárs végezte. Ezzel 2019 és 2021 között mintegy 24 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak.

Áprilisban Nagy tagadta bűnösségét és nem tett beismerő nyilatkozatot. Miután az egykori helyettes államtitkár nem mondott le a tárgyalás jogáról, így az eljárás folytatódott.

Álláspontom szerint a vádirat hiánypótlással sem pótolható. A vádiratban egymásnak ellentmondó állítások szerepelnek, így indítványozom az eljárás megszüntetését

– jelentette ki az előkészítő ülésen Csóka Velmira, a volt helyettes államtitkár ügyvédje, akinek az indítványát azonban a bíróság elutasította.