Elindult a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram

2023.09.15. 11:44
Elindult pénteken a jelentkezés a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram 2024-es évfolyamára. Az ösztöndíj idén külön uniós elnökségi alprogramot is kínál – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A közleményben idézték Panyi Miklóst, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárát, aki azt mondta:

a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram minden, a haza és a köz szolgálata iránt elkötelezett fiatal számára különleges lehetőséget biztosít kormányzati és közigazgatási tapasztalatok szerzésére.

Az államtitkár a program különlegességének nevezte, hogy a fiatalok a 10 hónapos ösztöndíjas időszakból legalább 3 hónapot külföldön töltenek.

Idén külön uniós elnökségi alprogram is indul, 20 fiatalnak egy nagyon intenzív időszakban fél éven keresztül Brüsszelben lesz lehetősége megismernie az uniós intézményeket és döntéshozatalt, támogatnia a magyar érdekképviselet, az elnökségi célok megvalósulását.

Magyarország 2024 második felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Panyi Miklós beszélt arról is, hogy a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram nemcsak a tanult, nyelveket beszélő, kreatív gondolkodású és a közigazgatás iránt érdeklődő fiataloknak lehetőség, hanem a kormányzatnak is fontos utánpótlásképző bázis, mert kapocs a fiatalokhoz.

Emlékeztetett, hogy a Miniszterelnökségen is sok olyan kolléga dolgozik felelős beosztásokban, aki részt vett ebben a programban.

Már csak ezért is különös figyelmet fordítanak a kiválasztásra és az azt követő 10 hónapos gyakornoki, képzési időszakra 

– mondta az államtitkár.

Külföldi és belföldi képzésből áll a program

A Miniszterelnökség által működtetett program jövőre két komponensből áll: a 2024 februárjában induló A komponensbe felvételt nyerő ösztöndíjasok hét hónapig egy hazai minisztériumban szereznek szakmai tapasztalatot, majd három hónapig Magyarország külképviseleti szerveinél, nagykövetségein, főkonzulátusain és nemzetközi szervezetek melletti állandó képviseleteknél dolgoznak.

A B komponens ösztöndíjasainak 2024 márciusától négy hónapig tart a belföldi programszakasz, míg a külföldi programszakasz hat hónapot ölel fel, amely az EU Tanácsának magyar elnökségét támogatva folyik Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletén, Brüsszelben – írták.

A pályázati felhívás és a jelentkezési felület szeptember 15. és október 15. között az mkoprogram.hu weboldalon érhetők el.