18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„Mintha a testvérem lett volna” – mondta az áldozatról a Döcher-gyilkosság vádlottja

MTI.png
2023.09.19. 10:54
Újabb maffiaper vette kezdetét a Fővárosi Törvényszéken; szívességből ölhette meg a szlovák alvilág magyar bűnözők kérésére Döcher Györgyöt és bolgár testőrét 1999-ben. A leszámolást a dunaszerdahelyi mészárlással viszonozhatták a megrendelők. Kedden előkészítő üléssel indult a huszonnégy évvel ezelőtti gyilkosság tárgyalása.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el kedden a Döcher-gyilkosság tárgyalása. A vádlottak, a védőik, az ügyész és a bíró is egy elkülönített tárgyalóteremben foglalt helyet, így a hallgatóság máshol, egy tévén keresztül figyelhette az eseményeket. A vádlottakra a TEK figyelt az ülés minden percében.

Az ügyész a vádak ismertetése után közölte, hogy az elsőrendű vádlott U. Alexnek, azaz Tureknek 18 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől való eltiltást javasolt, amennyiben beismeri a bűnösségét. A másodrendű vádlott, a szlovák állampolgár B. Károly is 18 év fegyházat kapna, utána kiutasítanák az országból. Mindketten a büntetés letöltésének négyötöde után szabadulhatnának feltételesen.

U. Alex nem ismerte el a büntetőjogi felelősségét, és a tanúk szavahihetőségét próbálta cáfolni a beszéde elején. Azt állította, hogy semmi oka nem volt megölnie Döcher Györgyöt, a beszéde végén sírva olvasta fel a szöveget.

Mondhatom, hogy a legjobb barátom volt, mintha a testvérem lett volna.

Mivel az elsőrendű vádlott nem ismerte el a bűnösségét, az ő esetében már biztosan várható a tárgyalás folytatása.  

A Döcher-gyilkosság

A Fővárosi Főügyészség december végén előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt a Döcher-gyilkosságként ismert ügy gyanúsítottjaival szemben, életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozva. A vádirat szerint a felbujtó, a jelenleg 52 éves U. Alex (azaz Turek) 1991 és 1998 között közeli baráti viszonyt ápolt a Csontkezűnek hívott Döcher Györggyel, aki korábban a bűntársa is volt. Mindkettőjük közös ismerőse volt egy bolgár állampolgárságú fegyverkereskedő, Döcher testőre. Turek időközben megismerkedett a szlovákiai magyar bűnszervezet vezetőjével, a hírhedt felvidéki maffiavezér Sátor Lajossal, akinek anyagi és logisztikai segítséget is nyújtott, amikor az társaival együtt Budapesten bujkált. 

Turek elhatározta, hogy ezt a kapcsolatát kihasználva megöleti korábbi bizalmasát, Döcher Györgyöt és a férfi bolgár testőrét. Az a mai napig nem derült ki, hogy a férfi miért akart megszabadulni korábbi bűntársától. A bűntény idején Döcher épp a börtönbüntetését töltötte, de az enyhébb végrehajtási szabályok szerint kedvezményben részesült, és 1998 decemberétől hétköznaponként egy XV. kerületi kisvendéglőben „dolgozhatott”. 

Turek, aki pontosan ismerte Döcher napirendjét, és tudta, melyik asztalnál szokott ülni, Sátor Lajos segítségével megbízta B. Károlyt, hogy ölje meg korábbi üzlettársait, amit a bérgyilkos végre is hajtott. 

Döcher 1999. február 2-án 9 óra 30 perckor lépett be a vendéglőbe, ahol egy hátsó, számára fenntartott bokszban ült le. Hamarosan megérkezett a felesége és a bolgár testőre is. B. Károly 10 óra 55 perckor kapucnival a fején, arcát sállal eltakarva lépett be az étterembe, és egy hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló lövéssel megölte Döcher Györgyöt és a bolgár férfit, majd egy közelben várakozó autóval elmenekült a helyszínről.

A bérgyilkos profizmusára jellemző, hogy Döcher felesége, aki ugyanannál az asztalnál ült, sértetlen maradt.

A dunaszerdahelyi mészárlás

A Döcher-gyilkosság ügyében zajló nyomozás során felvetődött, hogy összefüggés lehet a budapesti kettős emberölés és a nem sokkal később, 1999. március 25-én elkövetett dunaszerdahelyi mészárlás között, amit a helyi Fontana bárban hajtottak végre. Azon a napon három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres hatolt be a bárba és lőtt halomra tíz embert, köztük a klán vezérét, Pápay Tibort.

Amikor ugyanis Döchert és a testőrét lelőtték, a hírhedt dunaszerdahelyi maffiafőnök, Sátor Lajos – legközelebbi embereivel együtt – már második éve Magyarországon bujkált a másik dunaszerdahelyi maffiacsoporttal, a Pápay klánnal kialakult háborúja miatt. A vád szerint Sátor Lajos a Döcher-gyilkosság „szívességéért” cserébe azt kérte Turektől, hogy vegyen részt Pápayék likvidálásában. A gyanú szerint a dunaszerdahelyi mészárlás B. Károly, Szamaránszky Árpád és Turek részvételével zajlott, akik közül B. korábban már beismerő vallomást tett a szlovák rendőröknek. Turek (aki D. Alexről U. Alexre változtatta a nevét) továbbra is kitart amellett, hogy nem volt köze a vérengzéshez.

Az ügy felderítésének további fejleményei is lettek: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói egy évvel ezelőtt megtalálták Budapesten azt a fegyverraktárt, ahol a szlovák bűnszervezet tartotta a különböző típusú fegyvereit. Egy III. kerületi ingatlan pincéje szolgált a különböző pisztolyok, kézigránátok és lőszerek tárolására.

Bár a fegyverek egyikét sem használták a Döcher-gyilkosságnál, ugyanakkor a police.hu-n megjelent közlemény szerint szorosan köthető az emberölést elkövető bűnbandához.

(Borítókép: Bizonyítékok az 1999-ben megölt Döcher György ügyéről és a tíz halálos áldozattal járó dunaszerdahelyi mészárlásról tartott budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón 2022. január 20-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)