Jövő héten kezdődik a parlamenti ülésszak, a svéd NATO-csatlakozás továbbra sincs napirenden

2023.09.19. 19:25
Szeptember 25-én kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A várakozásokkal ellentétben egyelőre nincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása, így nem kizárt, hogy a szavazás – több mint egy év halogatás után – most ismét csúszik.

Jövő héten kétnapos üléssel indul az Országgyűlés őszi ülésszaka, a várakozásokkal ellentétben azonban még mindig nincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására, legalább is ez derül ki a házbizottsági ülésre előkészített napirendi javaslatból, amely a HVG birtokába jutott.

Mint ismert, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még tavaly júliusban nyújtotta be a csatlakozásról szóló törvényjavaslatot, a szavazás azonban egyelőre elmaradt, noha idén márciusban még egy parlamenti delegáció is ellátogatott Stockholmba annak érdekében, hogy a lehető legtisztábban lássanak a kérdésben.

A kormányzati kommunikáció szerint a csatlakozást újabban az a svéd tévécsatornán leadott oktatóvideó helyezi új megvilágításba, amelyben a magyar demokrácia hiányosságait mutatják be.

Gulyás Gergely a felvételre reagálva a múlt heti Kormányinfón azt mondta: arra kéri Kocsis Máté Fidesz-frakció-vezetőt, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást, míg Kövér László a Hír TV-ben úgy fogalmazott:

Olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk, meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kisfilm tükröz.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselő kedd délután Facebook-oldalán reagált arra, hogy a NATO-csatlakozást továbbra sem tűzték napirendre. Mint írta: „Percemberek izmoznak a semmiért”.

A HVG információi szerint ha a NATO-csatlakozás nem is, Lázár János építési és közlekedési miniszter új építési törvénye ismét napirendre kerül.