18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Gyilkossági megbízatások miatt emelt vádat újra Portik Tamásék ellen az ügyészség

2023.09.21. 11:51 Módosítva: 2023.09.21. 12:03
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az 1990-es évek alvilágának alakja, Portik Tamás és bűntársai ellen. A már korábban elítélt és büntetését töltő maffiafőnököt újabb ítéletekkel sújtják két, évtizedekkel ezelőtt kiadott megbízatás miatt. A parancs mindkét esetben egy olyan személy kiiktatása volt, aki a vezér útjában állt.

A hivatalos közlemény szerint az ásványiolaj-kereskedelemből meggazdagodott, képesítés nélküli férfi egy bűnözői csoport vezetője volt. A bandavezér 1996 novemberében megbízást adott egy – a fővárosi alvilágban jól ismert – bűnözőnek arra, hogy ölje meg azt a zsokéként dolgozó „árulót”, aki egy korábbi emberölés miatti nyomozásban gyanúba keverte őt.

A megbízást az orvlövész 1996. november 9-én próbálta meg teljesíteni, de nem járt sikerrel.

A célpontot munkahelyén a közeli temetőből leadott három célzott lövés érte, de szakszerű orvosi ellátással sikerült megmenteni az életét.

Az orvlövészt és menekülését biztosító társait egy korábban lezárult büntetőeljárásban egyébként már elítélték.

A maffiafőnök másik tárgyalt bűncselekménye egy 1999 tavaszán kiadott megbízáshoz kötődik. A bandavezér ekkor a köré szerveződött bűnözői csapat két tagját arra utasította, hogy öljék meg egy fiatalkori bűntársát, akivel megromlott a személyes viszonya.

A két megbízott 1999. április 25-én az illetőt öt fejlövéssel kivégezte.

Bűntársát 2021-ben egy elkülönített büntetőeljárás keretében vonták felelősségre.

Felhalmozódott büntetések

A Fővárosi Törvényszék a megbízó bandavezért 1-1 rendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés és emberölés kísérletének bűntette miatt halmazati büntetésül 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A férfi bűntársát emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetéssel és 8 év közügyektől eltiltással sújtotta a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész a kétszeres felbujtó és az emberölést végrehajtó férfi terhére is életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett. A két bűntárs és védőik felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A megbízó jogerős szabadságvesztését töltve, bűntársa pedig letartóztatásban várja a fellebbviteli eljárás befejezését – írta meg az ügyészség.