Pénzmosás miatt is nyomoznak a 99 Mozgalom finanszírozása ügyében

2023.09.21. 07:54
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az OTP Bank Nyrt. hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a 99 Mozgalom finanszírozási ügyében, mely Karácsony Gergelyt is támogatta. Az Index értesülése szerint azonban pénzmosás miatt is nyomoz a rendőrség.

A feljelentésből, amelyet elsőként teljes egészében az Index közölt, az derült ki, hogy a 99 Mozgalom számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta. Hasonló összeg szerepelt a korábban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésben is.

Az Index információi egybevágnak a Magyar Nemzet értesülésével, amely szerint pénzmosás miatt is vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom finanszírozása ügyében. Úgy értesültünk, hogy az adóhatóság ezt a szálat a júliusban – költségvetési csalás gyanújával – elrendelt nyomozásban vizsgálja. 

Perjés Gábor, aki a pénzügyeket kezeli, adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóló jelentéseket adott át az OTP-nek többször is. Az adománygyűjtő ládákba két-háromezer bankjegyet helyeztek be a jegyzőkönyvek állítása szerint.

A feljelentésben ezzel szemben az áll, hogy a láda tetején lévő résen keresztül nem helyezhetőek be a bankjegyek, viszont a behozott bankjegyek többsége új és gyűrődésmentes volt, mintha azokat nem használták volna a nyomdából kikerülés után.

A feljelentés szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere részére történő átutalások összegével.

Az indoklást a következőkkel zárták:

felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált a feljelentés hírére. Azt mondta, hogy az OTP feljelentésének közreadása a közpénzből fizetett politikai propaganda része.

A pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozással kapcsolatban kerestük a Fővárosi Főügyészséget. Megkeresésünkre azt válaszolták, hogy az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt rendelt el korábban nyomozást, és egy későbbi feljelentés alapján a nyomozás kiterjedt a pénzmosás gyanújának vizsgálatára is.

Azt is elmondták, hogy a nyomozó hatóság szintén ebben a bűnügyben kezel egy további, a hitelintézet által tett feljelentést a tartalmi átfedés miatt.