Balázs Péter: Magyarországot ma már nem lehet kihámozni az unióból

3K1A5915
2023.09.21. 18:48
A volt külügyminiszter az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában arról beszélt: ha a magyar kormány valóban szeretne hozzájutni az uniós forrásokhoz, egy nap alatt teljesíteni tudná a feltételeket, de nem akarja, mert érdekelt a konfliktus fenntartásában.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor nemrégiben arról beszélt a híveinek Kötcsén, hogy szerinte 50 százalék az esélye annak, hogy az Európai Unió széthullik. Balázs Péter volt külügyminiszter, uniós biztos az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában reagált a miniszterelnök állítólagos kijelentésére. Úgy fogalmazott:

Nem tudom, mit szólna hozzá a miniszterelnök, ha elmenne hasi fájdalmakkal egy orvoshoz, és az azt mondaná neki, hogy 50 százalék az esélye annak, hogy vakbélgyulladása van, és 50 százalék, hogy nincs. Egy felelős pozícióban lévő embertől, legyen az meteorológus vagy miniszterelnök, nem ilyen becslést várunk. 

A volt külügyminiszter szerint ráadásul az Európai Unió szétesésének esélye valójában nulla, mivel a brexit példája is azt mutatta meg, hogy milyen nehéz visszabontani azt az integrációt, amely a tagállamok között létrejött az elmúlt évtizedekben. 

Balázs Péter azzal kapcsolatban is szkeptikus, hogy Magyarország elhagyná egyszer a szövetséget, szerinte ugyanis hazánkat „kihántani, kihámozni az unióból nem lehet”, mert húsz éve tagok vagyunk már. 

Az ugyanakkor szerinte érdekes dolog, hogy ma két olyan országgal van a legtöbb vitája az uniónak, akik korábban a legelkötelezettebb hívei voltak az integrációnak a csatlakozásukkor: Lengyelországgal és Magyarországgal. Balázs Péter úgy látja, ennek az az oka, hogy mindkét országban olyan szélsőjobboldali erők vették kezükbe a kormányzást, amelyek politikai tőkét láttak abban, hogy az EU-t támadni is lehet. Olyan politika indult el a lengyeleknél és nálunk, amely arról szól, hogy nekünk a tagság minden előnye jár, de a velük szemben támasztott feltételeket nem akarjuk maradéktalanul teljesíteni. Erre szerinte Nyugat-Európában már egy kifejezést is kitaláltak: parazita tagságnak hívják az ilyet.

A volt külügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy bár korábban az EU-nak harmatgyenge kényszerítő eszközei voltak a renitensekkel szemben, ez a dolog mára megváltozott, mert „elszakadt a húr”. Szerinte ugyanis az unió költségvetésébe befizető országok szépen lassan rájöttek arra, hogy egyszerűen pocsékba megy a pénzük azzal, hogy olyan tagállamokat támogatnak belőle, ahol egy szűk baráti kör ezeket elnyeli. 

Balázs Péter szerint Navracsics Tibor nincs könnyű helyzetben, mert úgy tárgyal Brüsszelben az EU-s pénzekért, hogy hiába ígér meg bármit a forrásokért cserébe, végül idehaza nem az történik. Pedig a volt külügyminiszter úgy látja,

ha az Orbán-kormány valóban szeretne hozzájutni az uniós pénzekhez, akkor azokat egy nap alatt teljesíteni tudná azokat, de nem akarja, mert abban érdekelt, hogy fenntartsa a konfliktust az Unióval. 

A Konkrétan Rónai Egonnal korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni. 

(Borítókép: Balázs Péter. Fotó: Karip Tímea / Index)