Megszólalt a szakértő: így menekülhetett volna meg az Esztergomban meghalt rendőr

2023.09.22. 10:52
Hajós István biztonsági és robotika-szakértő és tanácsadó úgy véli, ha a TEK munkatársai robotkutyát vagy más, speciális robotot használtak volna az esztergomi robbanásnál, akkor megmenekülhetett volna a meghalt rendőr. A szakértő szerint a tragédia is azt bizonyítja, hogy nagy szükség van a robotika fejlesztésére.

Mint írtuk, szerda este robbanás történt Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. A robbantás következtében az elkövető is meghalt.

A TEK közölte, hogy mivel a műveletet még sötétedés előtt be akarták fejezni, megkezdték a behatolást. A TEK-esek megnyitották a kaput, egyetlen kommandós nem tudott bejutni. Egyikük tisztán látta, hogy a férfi egy flexszel a kezében egy gázpalack felé indult. A detonáció következtében 8-10 métert repültek a közelben tartózkodó rendőrök.

Hajós István biztonsági és robotika-szakértő és tanácsadó az esztergomi tragikus robbantás kapcsán a DigitalHungarynek úgy nyilatkozott, épp az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt van szükség a robotokra és azok fejlesztésére.

A szakértő szerint egy robotkutya vagy egy nagyobb, speciálisan tűzvédelmi és mentési feladatokra fejlesztett robot életet menthetett volna Esztergomban.

Mint mondta, a robot biztosítani tudta volna a helyszínt, mielőtt a rendőrök behatolnak. „Ha lépcsőn kell megközelíteni a házat, ott például egy robotkutya jó választás lehet, hisz ha betörik az ajtót, előre lehet küldeni még a rendőrök behatolása előtt. Hanggránátot, könnygázt lehet rá rögzíteni, a kamerán keresztül pedig kívülről figyelhetik a rendőrök az elkövető helyzetét, biztonságos-e az emberi erő számára a belépés.

Sík terepen alkalmazhatóak nagyobb, robusztusabb, akár 170 kilós robotok is, amelyek megfelelő felszereléssel, akár faltörő kossal is elláthatóak, és ugyanúgy kamerával vannak felszerelve, mint a robotkutya

– hangsúlyozta a biztonsági szakértő.

Hozzátette: ebben a konkrét esetben a terepviszonyoktól függően többféle robot bevetése is hatékony lehetett volna.