Azonnal robbantott az esztergomi férfi, amikor rátörték az ajtót a TEK-esek

D KOS20230920101
2023.09.20. 20:07 Módosítva: 2023.09.20. 21:53
Robbantás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni, és legalább egy rendőr meghalt, többen megsérültek – közölte az M1 Híradója. Az Index a helyszínen értesült arról, hogy a házban tűz is volt, és arról is, hogy mi robbanhatott fel. A robbantás következtében az elkövető is meghalt.
  • Szerda este robbanás történt Esztergomban, egy családi házban, amelyben egy rendőr és az elkövető is életét veszíthette (hivatalos információkat későbbre ígért a Központi Nyomozó Főügyészség). Az Index helyszíni értesüléseket szerzett arról is, hogy miként történt az eset, ezt cikkünk végén olvashatják. 
  • Úgy tudni, hogy a rendőr, aki életét vesztette (valamint rajta kívül több sérült is) a TEK munkatársa lehetett. Ha ez igaz, akkor ő lehet a TEK első olyan halottja, aki éles műveletben halt meg. 
  • A sérülteket Esztergomba, Budapestre és Tatabányára vitték. Közülük hárman lehetnek súlyos állapotban a sajtóhírek szerint.  Egyes értesülések szerint nemcsak TEK-esek, hanem tűzoltók is vannak köztük. 
  • A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter. Orbán Viktor és Novák Katalin részvétét fejezte ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr családjának. 
  • A Központi Nyomozó Föügyészség szerint a hivatalos közlemény még szerdán megjelenik.

Először a közmédia értesült arról, hogy súlyos bűncselekmény történt Esztergomban. A város külterületén lévő családi házhoz fenyegetőzés miatt nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság.

Az akció még tartott, amikor az első hírek megérkeztek. 

Az M1 azt közölte, hogy robbanás történt a családi háznál, amelyben egy rendőr meghalt, és többen megsérültek (a híradóban 6-7 sérültről beszéltek). Az esetről a rendőrség hivatalos honlapján még nem számoltak be. 

Napközben kezdődött, estére történt meg a tragédia

A híradóban azt mondták, hogy a családi házban élő férfi még napközben kezdett el fenyegetőzni robbantással, és az esti órákban váltotta be a fenyegetését. Nem tudni, hogy robbanószerkezet vagy egy gázpalack robbanhatott-e fel. Az M1 tudósítóját egyelőre nem engedték a helyszínre a rendőrök.

A hvg.hu tudósítója szintén a családi ház közelébe érkezett, és megosztott egy videót, amelyen látszik, hogy valóban zajlik még valamilyen akció.

Pintér Sándor a helyszínre ment, a TEK is kivonult

Esztergomban tart szerdán és csütörtökön kihelyezett frakcióülést a Fidesz, amelyre szerda délután már Orbán Viktor is megérkezett.

A robbantásnak vélhetően nem volt köze az eseményhez. 

Az viszont biztosnak tűnik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre ment.

Erről a hvg.hu írt, amelynek kollégája a helyszínen értesült a belügyminiszter érkezéséről (Pintér Sándor szintén a frakcióülés miatt ment eredetileg Esztergomba). A portál úgy tudja, sok rendőr- és mentőautó van a helyszínen, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is kivonultak.

A Komárom-Esztergom vármegyei ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt vizsgálatot indított az ügyben – írta az M1.

Zavart elméjű férfi lehetett, gázpalackot robbanthatott

A Magyar Nemzet úgy értesült, egy zavart elméjű férfi robbantott fel vélhetően egy gázpalackot a rendőri intézkedés közben.

A lap ugyancsak hat további sérültről tud, és szintén arról írt, hogy a rendőri és ügyészségi intézkedés jelenleg is tart.

M1: Hivatalos információk csak később jönnek, még több sérült is lehet 

Az M1 tudósítója nem sokkal 20.30 előtt bejelentkezett a helyszínről. Mint mondta, hivatalosan a hatóságok továbbra sem erősítették meg a fenti információkat.

Elmondása szerint ez nagyjából 1-2 órán belül történhet meg, akkor jelenthet meg az első hivatalos közlemény arról, mi történt. 

Elmondása szerint sok rendőr és mentő érkezett a helyszínre, továbbá azt is hozzátette, egyes sajtóértesülések szerint az esztergomi kórházban több osztályt is kiürítettek – ami akár arra is utalhat, hogy az említett 6-7-nél több sérült is lehet (a hvg.hu ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy este nyolc óra körül több, sérülteket szállító mentőautó is elhagyta a helyszínt).

Index-infó: tűz volt a házban, egy gázpalack robbanhatott fel

Időközben az Index munkatársa is megérkezett a helyszínre. Kollégánk úgy értesült, hogy valóban egy gázpalack robbanhatott fel, és a ház ki is gyulladt ezután. A tüzet azóta már sikerült eloltani.

Ezért most a tűzoltók elhagyták a helyszínt, és átengedték a terepet a rendőröknek, akik folytatják a helyszíni vizsgálatot.

Image 20230920 220957 (1) másolat
Fotó: Molnár Kamilla / Index

TEK-es lehetett a halott és a sérültek is

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a robbantás előtt – az ilyenkor szokásos eljárásrend szerint – a TEK érkezett a helyszínre. A lap szerint a TEK felszámolóegységével érkező túsztárgyaló próbálta meggyőzni az egyre agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával, ám nem járt sikerrel.

Kollégánk szerint Pintér Sándor a helyszínre érkezhetett

Az Index tudósítója szerint továbbra is le van zárva a teljes útszakasz ott, ahol a robbanás történt, Esztergom Búbánatvölgy nevű városrészében. 

Egy adott szakasznál tovább nem engedik az újságírókat. Mindenkinek le kellett állítania az autóját, aki járművel menne abba az irányba. A helyszínen közvilágítás sincs.

Kollégánk azt is jelentette, hogy a rendőrök továbbra is folyamatosan érkeznek a helyszínre.

Egy villogó rendőrautó felvezetésével vélhetően nemrég érkezett meg a helyszínre Pintér Sándor belügyminiszter is.

Az Index is úgy értesült, hogy a halott rendőr TEK-es volt. Kollégánk végül azt az információt kapta, hogy az elkövetőt is megtalálhatták a helyszínen.

Időközben az M1 híradójában is arról beszéltek, hogy továbbra is le van zárva a teljes útszakasz, és még a szomszédokat sem engedik oda a házukhoz. 

Budapestre is szállítottak sérülteket, körözött bűnöző lehetett a robbantó

A hvg.hu úgy tudja, hogy a mentőautók egy része az esztergomi Vaszary Kolos Kórházba, egy másik része viszont Budapestre, a Honvédkórházba vitte őket.

A Bors úgy tudja, a helyi kórházban mozgósítottak minden elérhető dolgozót, mindenkit berendeltek a sürgősségi osztályra. A lap azt is hozzátette,

meg nem erősített információik szerint egy körözött bűnöző robbantott a házban. 

„Már jó ideje folyamatos a szirénázás, azt, hogy rendőr, mentő vagy tűzoltó-e, nem tudjuk, de valószínűleg az összes. Iszonyatos mennyiségű ember érkezett, és azóta is megállás nélkül száguldanak, szóval sejtjük, hogy nagy lehet a baj. Mi is aggódunk, hogy mi lehet ez, nagyon megijedtünk” – mondta a lapnak egy helyi lakos.

A Fidesz-frakció és Orbán Viktor szerint is szolgálatot teljesítő rendőr volt az áldozat

Este fél tíz körül a Fidesz-frakció közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy megdöbbenéssel értesültek a szerda este Esztergomban történt robbantásról, amelynek egy akció közben elhunyt rendőr volt az áldozata.

A Fidesz-frakció részvétét fejezi ki az akció közben elhunyt rendőr családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván

– írt a párt frakciója.

Időközben Orbán Viktor is hasonló tartalmú bejegyzést tett közzé a Facebookján: „Őszinte részvétem a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrtiszt családjának. A sebesülteknek jobbulást kívánok” – írta.

Index-infó: a TEK-nek még sosem volt halottja éles művelet közben

Mint írtuk, a híresztelések szerint a halott rendőr a TEK-hez tartozott. Egy olvasónktól ezzel kapcsolatban azt az információt kaptuk,

ha ez valóban így van, akkor ez lehet az első alkalom, amikor a TEK munkatársa meghal egy művelet közben. 

Mint írta, a TEK-nél vagy annak elődeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját.

Meghalt az elkövető is, többen súlyosan megsérültek 

Mindeközben a sajtóban megjelentek olyan értesülések, hogy az elkövető is meghalt. 

Ezt az információt a helyszínen már rendőrök is megerősítették az Indexnek. 

Arról is értesültünk, hogy a többi TEK-es sérült közül hárman súlyosan megsérültek, kritikus állapotban vannak. 

Hivatalos információt továbbra sem adtak ki a hatóságok, így ezen értesülések sincsenek még megerősítve. Információink szerint a rendőrségnél továbbra is hírzárlat van. 

Index-infó: amikor rátörték az ajtót, akkor robbantott az elkövető

Kollégánk a helyszínen értesült arról, pontosan miként történt az incidens: a TEK-esek (a több órán át tartó tárgyalás után) rátörték az ajtót az elkövetőre, aki abban a pillanatban felrobbantotta magát.

Az elkövető, valamint a rendőr, aki rátörte az ajtót, azonnal meghalt – tudtuk meg a helyszínen.

Ezzel kapcsolatban az M1 tudósítója azt mondta a csatorna híradójában, hogy az elkövető a felrobbantott gázpalack környékét is benzinnel locsolta fel. A robbantót feltételezhetően csak később találták meg a romok alatt, valószínűleg ezért csak később jelent meg az értesülés, mely szerint ő is meghalt.

A köztársasági elnök is részvétét fejezte ki 

Novák Katalin azt írta, az ENSZ Biztonsági Tanács ülésének közben kapta a hírt a tragédiáról, és Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a történtekről.

Őszinte részvétem az elhunyt, szolgálatát teljesítő rendőr hozzátartozóinak, és mihamarabbi felgyógyulást kívánok a sérülteknek. Köszönöm a rendőri szervek munkáját!

– fogalmazott a posztban.

A helyiek további robbantástól tartanak, de nincs miért félni

Az M1 adásában az is elhangzott, hogy a környéken élők további robbantásoktól tartanak, de a csatorna tudósítója elmondta, tekintettel arra, hogy a katasztrófavédelem nagy erőkkel van jelen, ettől nem kell tartani.

Fiatal rendőrtiszt lehet az áldozat; hamarosan tényleg jöhet a hivatalos közlemény 

Az Index úgy értesült, hogy a robbanás áldozata egy fiatal rendőrtiszt lehetett. Ezt az értesülést erősíti meg egy olyan bejegyzés is, amely a közösségi médiában jelent meg egy rendőrtől.

A hivatalos közleményt továbbra is várjuk az ügyben. A Központi Nyomozó Föügyészség munkatársa kollegánknak este fél 11 körül azt mondta, még szerdán megjelenik a hivatalos kommüniké. 

Kiderült, mi lehetett az elkövető indítéka

Az esztergomi Gran TV munkatársa, Szilas Balázs a helyszínről bejelentkezve osztott meg részleteket arról, hogy mi lehetet az elkövető indítéka. Információja szerint az elkövető már régóta nem fizette be az áramszámláját, felhalmozódtak a villanyszámlái, és a helyi áramszolgáltató cég ezért figyelmeztette őt, hogy kikapcsolják az áramot. 

Emiatt a férfi fenyegetőzni kezdett, hogy felrobbantja magát.

E fenyegetés miatt vonult ki a TEK is, és ezután történt a robbanás – mondta a tudósító. 

Tatabányára is vittek sérülteket 

Időközben a kekvillogo.hu azt írta, hogy nemcsak Budapestre és Esztergomba, hanem Tatabányára is vittek legalább egy sérültet.  

Megjelent a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye

3 perccel éjfél előtt megkaptuk az illetékes hatóság hivatalos közleményét is, ezt itt olvashatja el.

(Borítókép:  A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)