A rendőrökkel együtt akart meghalni az esztergomi robbantó

2023.09.21. 17:25
Szerda este történt robbanás Esztergomban egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalások robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük.
  • Szerda este robbanás történt Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részén, a Búbánatvölgyben, egy családi házban.   
  • A robbanásban a TEK egyik munkatársa, valamint az elkövető is meghalt. 
  • A robbanás következtében nyolc rendőr sérült meg, közülük hárman vannak súlyos állapotban, de egyikük sincs már életveszélyben.
  • Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a rendőrök a protokollt betartva, az eszközöket szakszerűen használva hajtották végre a műveletet.
  • Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, az esztergomi események áldozatát. A belügyminiszter a kórházban meglátogatta - a nem intenzív osztályon - ápolt rendőröket.

A történtek óta először szólalt meg a TEK. A csütörtöki sajtótájékoztatót Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója tartotta, aki elmondta, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak ügyében folytatott eljárás keretében vonultak ki a rendőrök és a TEK.

Az altábornagy elmondása szerint többször is végeztek már ilyen elfogást, és nem ritka, hogy az elkövető fenyegetőzik. Hozzátette, hogy a művelet rossz terepen zajlott, felszólításra előjött a férfi, és a teraszról kommunikált a rendőrökkel.

Az elkövető – mint mondták – nem volt együttműködő, s ugyan volt, amikor úgy tűnt, megadja magát, végül minden alkalommal másként döntött. Mivel a műveletet még sötétedés előtt be akarták fejezni, megkezdték a behatolást.

Másodpercek alatt zajlott le minden, a TEK-esek megnyitották a kaput, egyetlen kommandós nem tudott bejutni. Egyikük tisztán látta, hogy a férfi egy flexszel a kezében egy gázpalack felé indult. A detonáció következtében 8–10 métert repültek a közelben tartózkodó rendőrök – fogalmazott Hajdu. Elmondása szerint többen a tópartra vagy a tóba estek, onnan kellett kimenteni őket.

A robbanás után megkezdték az egészségügyi mentést. Egy rendőr a helyszínen meghalt. A sérülteket Esztergomba és a Honvédkórházba szállították. Nyolc rendőr sérült meg, közül hárman vannak súlyos állapotban van, de egyikük sincs már életveszélyben.

Meghallgatva a kollégákat, látva a körülményeket, egyértelműen kijelentették a művelet jogszerűségét. A jelentéseket elolvasva tisztán látszik, hogy a protokollt betartva, az eszközöket szakszerűen használva hajtották végre a műveletet – fogalmazott az altábornagy.

Az elkövető egyértelműen kijelentette, hogy ha kell, a rendőrökkel együtt hal meg. Ez pedig be is következett – mondta Hajdu.

Hősi halott

Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, az esztergomi események áldozatát. Kónya Gábor Lajos rendőr főhadnagy temetéséről később történik intézkedés, a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja.

A SÉRÜLTEKET A BELÜGYMINISZTER ELISMERÉSBEN RÉSZESÍTETTE.

A tárcavezető a rendészeti államtitkár és a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kíséretében csütörtökön meglátogatta a kórházban – nem intenzív osztályon – ápolt sérülteket, akiknek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt – közölte a Belügyminisztérium.

Látogatást tett Pintér Sándor

Később egy videó is felkerült a rendőrség YouTube oldalára, amely Pintér Sándor belügyminiszter látogatásakor készült. A politikus a műveletben megsérült rendőröket látogatta meg.