A környezet megóvásához ad tippeket a legújabb füstmentes kampány

2023.09.22. 11:42
A kisebb környezeti kockázattal járó életmód kialakításáért indított kampányt a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a füstmentes.hu. A szervezők idén a dohányzással kapcsolatos ártalmakra hívják fel a figyelmet.

A „Füstmentes formába hozunk!” nevű kampány meghirdetői – gasztroblogger, kórházigazgató, tűzoltó, sikeres vállalkozó és népszerű podcaster – közölték, céljuk, hogy számos egyéni edzéstervvel, gyakorlati példákkal szemléltetve segítsék a kisebb környezeti kockázattal járó életmód kialakítását. Mint mondták, a

kezdeményezés érdekes cikkekkel, edukatív videókkal és szórakoztató, játékos tartalmakkal irányítja rá a figyelmet az ártalomcsökkentés különböző területeire.

A csütörtöki kampányindító eseményen olyan hozzáértők mutattak be egyéni edzéstervként, tréningszerűen alkalmazható, testre szabható hétköznapi ártalomcsökkentő praktikákat, akik a saját szakterületükön már megvalósították azokat, így hitelesen képviselik a változást.

Az idei kampány a 2021-ben elindított „Dobj le 100 kilót!”, illetve a 2022-ben megrendezett „Egy Füstmentes Városért – Minden lépés számít!” kezdeményezésekhez csatlakozik. 

Akik hetente legalább 2,5 órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább

– mondta Toldy-Schedel Emil, az egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Hozzátette, az ártalomcsökkentés nemcsak azt jelentheti, hogy nem teszünk meg valamit, ami tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan árt az egészségnek – azaz elhagyjuk például a cigarettázást –, hanem azt is, hogy olyan változtatásokat iktatunk be az életünkbe, amelyek szintén bizonyított módon csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát.

A szervezők meggyőződése, hogy mindenkinek van lehetősége hozzájárulni a közös, globális környezeti célokhoz, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezeket el is érjük.